Melle wil meer wilde bijen en laat Natuurpunt een plan opstellen

De gemeente Melle wil meer wilde bijen op haar grondgebied. Daarvoor zijn meer bloemen nodig, maar niet zomaar om het even welke bloemen. Daarom is Natuurpunt gevraagd om een plan op te stellen. Om dat goed te doen, is er eerst onderzoek nodig.

De wilde bij is blijkbaar een kieskeurig beestje: niet elke bloem is even goed voor elke wilde bij. Het is dan ook niet zo eenvoudig de wilde bij te helpen. Er is kennis van zaken nodig. "Er zijn 400 soorten wilde bijen", vertel Jorg Lambrechts van Natuurpunt. "70 procent van die soorten nestelt onder de grond. Een bijenhotel is dus maar goed voor 3 op de 10  wilde bijen."

Zeg niet zomaar wilde bij

Het weze duidelijk dat een doordacht wilde bijenbeleid gestoeld is op voorafgaand onderzoek. "Eerst willen we concreet weten welke bijensoorten aanwezig zijn, en welke bloemen op het openbaar domein groeien", zegt Lambrecht. "Dan pas kunnen we concrete maatregelen nemen."

Anderzijds zijn er wel algemene maatregelen mogelijk. Bijen hebben bloemen nodig. Uit de zoete nectar halen ze brandstof, het stuifmeel levert voedzame eiwitten voor de larven. "Een goede maatregel is bijvoorbeeld bloemen minder snel te maaien, zodat ze langer bloeien, en meer bijen er zich langer mee kunnen voeden", zegt Lambrechts.

Natuurpunt start niet alleen een onderzoek in Melle, maar ook in Zwalm. In Lochristi is dat onderzoek vorig jaar gebeurd, en kan het wilde bijenplan dit jaar op het terrein vorm krijgen.

kasto80

Meest gelezen