Muzikant Freddy Birset overleden op 73-jarige leeftijd

Muzikant Freddy Birset is dinsdagvoormiddag overleden op 73-jarige leeftijd. De Genkenaar begon zijn carrière in het orkest van Rocco Granata en werd in de jaren 90 beroepsmuzikant. Hij creëerde een tiental albums. Birset is ook de grootvader van Ibe Wuyts, de winnaar van "The Voice van Vlaanderen".

Birset was vooral bekend om de Franse chansons waar hij een liefde voor had, en waarmee hij ook rondtrok in binnen- en buitenland. Zijn grote voorbeelden waren onder meer Leo Ferré en George Brassens, maar ook Jacques Brel. Birset heeft zelf ook heel wat songs bij mekaar geschreven in de periode dat de manager van Helmut Lotti, Piet Roelen, hem onder de vleugels nam. In de zomer van 2004 trad Lotti op in Zweden, Nederland, Oostenrijk, Finland en Canada, met geregeld Birset en z'n vertolking van Franse klassiekers in het voorprogramma.

Swingin' Genk

Een van de velen mensen die Birset goed gekend hebben, is muzikant Danny Kerkhofs. Zijn vader ligt aan de basis van de muzikale carrière van Freddy: "Mijn vader was gitarist in de jaren 50 bij Roco Granata, en in 1962 had mijn vader een zwaar ongeval met de fiets, toen hij omgereden werd door een brommer. En in zijn revalidatie heeft hij Freddy gitaar leren spelen, waarmee Birset zo dan de plaats van mijn vader innam. Zo is zijn carrière begonnen,"vertelt hij aan Radio 2 Limburg.

Freddy Birset was in de jaren 90 ook een van de oprichters van het muziekfestival "Swingin' Genk", dat later Genk on Stage werd. "Hij was ook gekend in 't Hikske, een muziekcafé in het centrum van Genk waar elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond het kruim van de Genkse muzikanten kwam optreden. En Freddy ontving de mensen en speelde mee. Zeker op donderdag wanneer het vrij podium was," gaat Kerkhofs verder. "En daar ben ik dan ook begonnen, en ik heb daar meer dan  20 jaar opgetreden. Ik ga hem missen als een aimabel man, een goeie muzikant, goeie zanger, maar ook als fijne tooghanger," besluit Kerkhofs.

Dat de muziekmicrobe in de genen zit, is duidelijk, want ook zoon Danny heeft een voorliefde voor muziek, en kleinzoon Ibe Wuyts kennen we als winnaar uit "De Voice van Vlaanderen".

Meest gelezen