AFP PHOTO / JACK GUEZ

Nee, deze video uit Israël bewijst niet dat de coronacrisis "in scène gezet" is

Een virale video werd de voorbije week op sociale media druk gedeeld als zogenoemd bewijs dat de coronapandemie of de noodsituaties in ziekenhuizen "fake" zouden zijn. Het blijkt te gaan om een onschuldig promofilmpje voor een Israëlisch ziekenhuis.

"Zo wordt het in scène gezet", schrijft een twitteraar die het filmpje online plaatste. Het bericht wordt 400 keer geretweet en bijna 10.000 keer bekeken. Verschillende andere versies van de beelden, vergezeld van gelijkaardige claims, zijn ook terug te vinden op Facebook en YouTube.

Op de beelden is te zien hoe een cameraploeg en een regisseur aan het werk zijn in een ziekenhuisomgeving. De regisseur geeft aanwijzingen aan verschillende figuranten in beschermingspakken. Hij telt af en roept "Actie!". Daarop spurten twee verplegers met een ziekenhuisbed door het beeld. Nadien zwaaien de figuranten naar de camera, inclusief de dame die op het ziekenhuisbed ligt.

Wat is de context van deze beelden? (Lees verder onder de afbeelding.)

Een screenshot van de video die circuleert op sociale media. Bron: Twitter

Hebreeuws

In het filmpje wordt Hebreeuws gesproken. Ook op de rug van een van de verplegers is een opschrift in het Hebreeuwse alfabet te zien. Factcheckers van France TV konden achterhalen dat de video is opgenomen in het Shamir Medical Center, een van de grootste ziekenhuizen van Israël. Het is gelegen in Be'er Ya'akov, een gemeente in centraal Israël, tussen Tel-Aviv en Jeruzalem.

De opname die te zien is op de beelden, maakt deel uit een promofilmpje over de recent ingehuldigde nieuwe spoeddienst van het Shamir-ziekenhuis. De beelden dateren van begin maart 2021. "Wat u ziet in de video is ons nieuwe noodcomplex in onze parkeergarage. Met de beelden wilden we tonen hoe een parking kan worden omgevormd tot een medische noodstructuur", vertelde ziekenhuiswoordvoerder Liad Aviel aan France TV. "Het is spijtig dat men probeert om deze video aan te wenden voor anti-vaccin-doeleinden. Daar hebben wij niets mee te maken, en we kanten ons tegen deze complottheorie."

Noodcomplex

Op de website van het Shamir-ziekenhuis is nog een persbericht uit 2020 terug te vinden over de omvorming van een deel van de versterkte parkeergarage tot een medisch noodcomplex met 150 bedden. Dat project werd deels gefinancierd door het Israëlische ministerie van Gezondheid. Het omvormen van de parkeergarages van ziekenhuizen, die vaak ook dienst deden als schuilplaatsen voor bombardementen of raketaanvallen, gebeurde tijdens de coronacrisis wel vaker in Israël.

Architecturale schetsen op de website van het Israëlische ziekenhuis tonen hoe de parkeergarage omgevormd wordt tot ziekenboeg. Bron: Sharon Architects, Shamir Medical Center

Israël loopt globaal gezien voorop bij het vaccineren van haar bevolking, maar de voorbije maanden werd het land ook parallel nog getroffen door een derde coronagolf. Parkeergarages van ziekenhuizen en zelfs winkelcentra worden er ook ingezet als vaccinatiecentra.

Testdag

Het is niet de eerste keer dat videobeelden van testdagen of medische oefeningen misbruikt worden om te beweren dat aspecten van de pandemie "in scène gezet" zijn. Recent gebeurde hetzelfde in België. Een testdag in het vaccinatiecentrum van Bilzen, waarbij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) een nagespeelde prik kreeg, werd op sociale media voorgesteld als bewijs van "opgezet spel" en "fake vaccinaties".

Meest gelezen