Videospeler inladen...

Europees Parlement heft onschendbaarheid voormalige Catalaanse leider Puigdemont op: "Dag van schaamte en schande"

Het Europees Parlement heeft de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van de vroegere minister-president van Catalonië Carles Puigdemont en zijn oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsanti. "Dit is een zwarte dag voor de Europese democratie", reageren ze. Ook over hun medestanders die in Catalonië in de cel zitten, is er nieuws: zij moeten opnieuw voltijds naar de gevangenis. Geert Bourgeois (N-VA) heeft het over "een dag van schaamte, een dag van schande". 

Carles Puigdemont en zijn regering werden in oktober van 2017 afgezet door de Spaanse regering omdat ze een referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië hadden georganiseerd. 

Daarop sloegen Carles Puigdemont, Antoni Comin en Clara Ponsanti op de vlucht, naar België. Bij de Europese verkiezingen van 2019 werden Puigdemont en Comin verkozen in het Europees Parlement. En na een juridische strijd konden ze begin vorig jaar hun zetel opnemen.

Belgische rechter

Het Spaanse Hooggerechtshof wil de Catalaanse politici nog altijd vervolgen en daarom loopt er tegen hen een Europees aanhoudingsmandaat. Puigdemont en Comin verblijven in ons land - Ponsanti in Schotland - en dus moet een Belgische rechter oordelen of de twee worden aangehouden en overgeleverd aan Spanje.

Maar de rechter kan daar pas over oordelen als hun parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven door het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft daar gisteren over gestemd en nu blijkt dat een meerderheid van het halfrond voor de opheffing heeft gestemd. 

De resultaten zijn als volgt: 

  • Puigdemont: 400 stemmen voor de opheffing, 248 tegen en 45 onthoudingen
  • Comin: 404 stemmen voor de opheffing, 247 tegen en 42 onthoudingen
  • Ponsati: 404 stemmen voor de opheffing, 247 tegen en 42 onthoudingen.

Wat betekent dit nu? Paul Bekaert, advocaat van Puigdemont, zegt in een eerste reactie aan VRT NWS dat door de stemming van het Europees Parlement het Europees aanhoudingsmandaat wordt gereactiveerd.  

Of Puigdemont en Comin nu worden opgepakt, hangt af van het Belgische gerecht. De raadkamer van Brussel zal daar nu over moeten oordelen. 

Om te verhinderen dat ze worden opgepakt, zullen ze naar het Europees Hof van Justitie stappen en vragen om de beslissing van het Europees Parlement te schorsen en te vernietigen. Advocaat Paul Bekaert heeft er goede hoop op dat dit kan lukken en zegt dat dit in het belang is van de democratie in Europa.

Bekijk hier de reactie van advocaat Paul Bekaert (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In een interview met ons tv-programma “Terzake” had Puigdemont al aangekondigd dat hij meteen na de opheffing van zijn immuniteit naar het Europees Hof van Justitie zou stappen, “om aan te klagen dat de regels van het Europees Parlement geschonden zijn.” 

Volgens Puigdemont is het namelijk een voorbeeld van een politieke vervolging en willen de Spaanse autoriteiten hem en zijn twee medestanders in de gevangenis steken, nog voor een eventueel proces begint. Puigdemont zegt dat ze dan meteen hun mandaat als Europarlementslid zouden verliezen. En “dat is heel ernstig”.

Bekijk hier het interview met Puigdemont uit "Terzake" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Puigdemont, Antoni Comin en Clara Ponsanti reageerden vanochtend boos op de uitslag van de stemming. "Dit is geen beslissing om ons te vervolgen, maar wel een om ons in de gevangenis te krijgen", zei Ponsanti. 

Comin sloot zich daarbij aan. Hij had het over een "trieste beslissing". De grote Spaanse partijen zijn erin geslaagd het Europees Parlement te overtuigen, zei hij. Volgens Comin verliest Europa op die manier zijn morele autoriteit. "Eens te meer heeft Europa ervoor gekozen om politieke vervolging niet aan de kaak te stellen, dit is een zwarte dag voor de Europese democratie."

Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) zat in "De afspraak" op dezelfde lijn: "Dit is een dag van schande, van schaamte. Het Europees Parlement hoort zijn collega's te verdedigen, zeker tegen politieke vervolging. Net daarvoor is er immuniteit in een parlement." Want het gaat weldegelijk om politieke vervolging, oordeelt Bourgeois. De EU komt hier heel slecht uit, zegt hij nog: "Dit is een zwarte dag voor de EU."

Een parlement hoort zijn collega's te verdedigen, net daarvoor is er immuniteit voor parlementsleden

Bekijk hier het gesprek met Bourgeois in "De afspraak" (en lees door onder de video):

Videospeler inladen...

Geen gunstregime meer

Ook over hun medestanders die in Catalonië in de cel zitten, is er nieuws: zij moeten vanaf vanmiddag opnieuw voltijds naar de gevangenis.

Ze hadden een gunstregime verkregen, waardoor ze alleen tijdens de week in de gevangenis hoefden te overnachten. Overdag en in het weekend mochten ze zich vrij bewegen. Maar de rechter heeft hun gunstregime nu ingetrokken.

Meest gelezen