Jasper Jacobs

Oom die 12-jarige Ilias ontvoerde, krijgt vier jaar voorwaardelijk

De man die in september vorig jaar met zijn 12-jarig neefje Ilias uit Mortsel op zwerftocht was vertrokken, heeft vier jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. De oom had de ouders van de jongen niet ingelicht. Volgens de rechter was er sprake van ontvoering.

Ilias verdween op 17 september nadat hij met de fiets vanuit Mortsel naar school was vertrokken. Hij werd even later nog door een camera in Wilrijk opgepikt, toen hij schijnbaar van school wegreed. 

De verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd.  De familie vermoedde dat hij bij zijn lievelingsoom was. Die beweerde van niets te weten en zei dat hij in Frankrijk in quarantaine zat. Daarna was hij niet meer telefonisch bereikbaar.

Tocht was grondig voorbereid

De jongen werd drie dagen later in het gezelschap van zijn oom teruggevonden in de Waalse gemeente Steenkerke. De twintiger had zijn neefje meegenomen op een zwerftocht naar een "utopische, stressloze maatschappij". 

De tocht was goed voorbereid. De man kocht twee fietskarren, die hij in een gehuurde opslagplaats stalde . Hij nam ruim 500 euro cash mee, twee goudstaven, kampeermateriaal, een bijl, twee messen en een pijl en boog. 

De man kreeg een celstraf met uitstel, onder meer op voorwaarde dat hij zich laat behandelen voor zijn autismeproblematiek.

Meest gelezen