Radio 2

Oorlogsbunker in Astene wordt toch niet gesloopt: “De bunkers zijn  historisch van groot belang"

De laatste zichtbare bunker in Astene, bij Deinze, wordt dan toch niet gesloopt. De stad wilde de bunker afbreken om plaats te maken voor nieuwe woningen. Maar er was veel protest tegen: Omwonenden wilden de bunker behouden omdat die van historisch belang is.  

De bunker in Astene maakte deel uit van een bunkerlinie ten zuiden van Gent. Die werd gebouwd in de jaren 30 van vorige eeuw. Na de eerste wereldoorlog was er niet alleen het plan om de grenzen beter te verdedigen maar ook om in het binnenland verdedigingslijnen uit te bouwen. Een van die lijnen was het zogenaamde bruggenhoofd Gent, een gordel van  228 betonnen bunkers. Daarvan zijn er 180 bewaard.

De stad Deinze had toestemming gegeven om de bunker te slopen maar enkele buurtbewoners, Natuurpunt en Luc van de Sijpe van de website bunkergordel.be gingen met succes in beroep bij de provincie. De vergunning om te slopen werd vernietigd. Luc Van De Sijpe is bijzonder blij. "De bunkers hebben een grote historische waarde. Ook de manier waarop de bunkers werden gecamoufleerd in het landschap was bijzonder."

De dienst erfgoed heeft de laatste jaren getracht die bunkers in kaart te brengen. "Per bunker maken ze een kleine fiche met al de gegevens, om die in het systeem op te slaan", vertelt Van De Sijpe. "Dat is toch al een begin van een beschermingsprocedure.”

Slopen hoeft niet altijd

Van De Sijpe betreurt dat de stad Deinze zelf niet inging op de vraag om niet te slopen. "We werden genegeerd: op geen enkele mail of telefoon kregen we antwoord."

Mensen moeten inzien dat er ook andere mogelijkheden zijn dan slopen

Luc Van De Sijpe, beheerder website bunkergordel.be

"Ik ben niet de persoon om te zeggen dat alle bunkers moeten blijven", aldus Van De Sijpe. "Maar stop met de gedachte dat alle bunkers weg moeten. Je kan ze ook integreren in het landschap of gebruiken voor projecten. Dat is een optie die vaak vergeten wordt."  

kasto80

Meest gelezen