Regenboogvlag wappert boven Wetstraat 16 en verschillende gemeentehuizen: signaal tegen homohaat na moord in Beveren

Op vraag van premier Alexander De Croo (Open VLD) wappert vandaag de regenboogvlag aan de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier. De vlag, het symbool van de holebigemeenschap, zal er ook uithangen op de dag van de begrafenis van de man die afgelopen weekend in Beveren is vermoord, mogelijk uit homohaat. Ook enkele burgemeesters hebben vandaag de regenboogvlag laten uithangen.

"Het is belangrijk dat we allemaal samen duidelijk maken dat er in ons land geen enkele plaats is voor haat. Hier moet iedereen zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele voorkeur of genderidentiteit is", zegt premier De Croo.

Het uithangen van de regenboogvlag is een gebaar van medeleven met de familie en vrienden van David. "Maar het is ook een teken van steun en solidariteit aan alle jongeren die zich nu zorgen maken of ze wel hun coming out moeten doen, aan de LGBTI-koppels die bang zijn om hun liefde voor mekaar op straat te tonen", aldus de premier. "LGTBIQ-rechten zijn fundamentele rechten. Maar geen enkel recht is ooit helemaal verworven. Ik zal dag na dag voor die vrijheid blijven vechten."

"Niemand zou bevreesd mogen zijn om van iemand te houden", twittert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). "Iedereen moet beseffen dat homohaat hier geen plaats heeft." Ook aan zijn kabinet wappert de regenboogvlag.

Ook in Sint-Niklaas, de woonplaats van het slachtoffer, hangt vandaag de regenboogvlag uit. "We vonden het wel gepast na de tragische gebeurtenis van gisteren", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). "Het is ook een veroordeling van geweld tegen de holebi’s." 

Eenzelfde initiatief zien we aan het stadhuis van Oostende. "Stop aan haat, onverdraagzaamheid en homofobie", twittert burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

"Wij zeggen heel helder NEEN aan elke vorm van homofoob geweld", aldus burgemeester Theo Francken (N-VA) van Lubbeek. "Wat gisteren is gebeurd, is compleet onaanvaardbaar. We hopen dat de mensen streng gestraft worden en dat de maatschappij een heel duidelijk signaal geeft."

Meest gelezen