Videospeler inladen...

Leerkracht over speekseltesten op school: "Het is echt een stimulans om vol te houden"

Deze week start in 40 Vlaamse scholen een proefproject met speekseltesten bij leerkrachten. Op die manier wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een bijkomende verdedigingsmuur opwerpen in het onderwijs. Via de speekseltesten wil hij de verspreiding van het coronavirus in de scholen beperken en een gevoel van veiligheid geven aan de leerkrachten, zodat de scholen zoveel als mogelijk kunnen openblijven.

Het is de bedoeling dat leerkrachten die dat willen 's ochtends wekelijks bij zichzelf een speekselstaal afnemen. Ze doen dat thuis, zodat er geen kans is om andere mensen te besmetten, en geven het staal af in het secretariaat van de school. Daarna worden de stalen getest op het coronavirus met een PCR-analyse. "Op de dag zelf van de test krijgen de leerkrachten nog het resultaat", zegt Weyts.

Juf Krista Fontein van de gemeentelijke basisschool Molenstede bij Diest doet mee aan het proefproject. "De speekseltest afnemen op zich is niet zo aangenaam, want je moet diep schrapen in je keel. Soms zijn er braakneigingen bij", zegt ze. 

Vorige week hebben alle leerkrachten negatief getest

Directrice Machtelt Mertens

Toch is Fontein blij dat die testmogelijkheid er is. "Het geeft gerustheid dat je ook getest wordt als je geen symptomen hebt", zegt ze. "Als je negatief test betekent dat dat je goed bezig bent met afstand houden, handen wassen en mondmasker aandoen. Het is echt een stimulans om vol te houden."

Ook directrice Machtelt Mertens is erg enthousiast. "Alles is tot nog toe heel vlot verlopen. Vorige week hebben alle leerkrachten negatief getest." 

De school hoopt met de testen extra besmettingshaarden te voorkomen. "Wij hebben dit schooljaar al een klasbubbel in quarantaine gehad in het eerste trimester. We hebben gemerkt wat voor impact dat heeft op de kinderen, de leerkrachten en de ouders."

40 scholen, 2.000 leerkrachten

Het proefproject loopt in 40 scholen van het basis- en secundair onderwijs en is voorlopig beperkt tot drie regio's: Antwerpen, Kortrijk en Diest. "Het gaat om 2.000 leerkrachten", zegt Weyts. 

De minister hoopt het project na de paasvakantie verder uit te rollen. "Het is een heel grootschalige logistieke operatie", zegt Weyts. "We moeten eerst de speekseltesten naar de scholen brengen en daarna de stalen naar de laboratoria." 

Vlaanderen telt 4.000 scholen en 200.000 leerkrachten en ander onderwijzend personeel. Op dit moment zijn er nog niet genoeg testen beschikbaar, maar om er meer te kunnen inzetten zal minister Weyts een openbare aanbesteding uitschrijven.

Geen perfect systeem

Ook microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) zet zijn schouders mee onder het project. "We gaan moeten kijken wat logistiek haalbaar is. Onze testcapaciteit is ook niet oneindig. We testen nu verschillende scenario's uit. Het is geen perfect systeem. Als je positief test, ben je zeker dat je COVID-19 hebt, maar als je negatief test, kun je een paar dagen later positief testen. Leerkrachten moeten de maatregelen blijven opvolgen."

Vorige week zijn de eerste testen afgenomen en zijn er drie positieve gevallen opgedoken die anders onder de radar zouden gebleven zijn. 

De speekseltesten zijn vooral preventief. Zodra er een mogelijke besmetting gemeld wordt in een school, wordt een sneltest aangeboden aan alle hoogrisicocontacten. Bij het vermoeden van een cluster worden mobiele testteams ingeschakeld. 

Meest gelezen