Morgan verloor de voorbije dagen zijn glimlach niet.

Royals - Van "intelligente, geschikte vrouw" tot "de Pinokkio Prinses": de saga van Piers Morgan en Meghan Markle   

Noorwegen verliest Erling Lorentzen. De lijfwacht die prinses Ragnhilds hart sneller liet slaan. Piers Morgan stapt op na zijn uitlatingen over Meghan Markle, en te zeggen dat de twee ooit nog gezellig samen naar een bar trokken. Prinses Victoria is besmet, haar broer valt in. En Eloise van Oranje is "geslimed". Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Harald verliest zijn schoonbroer Erling Lorentzen

In Noorwegen is Erling Sven Lorentzen komen te gaan. Hij is de weduwnaar van prinses Ragnhild, de oudste zus van koning Harald V. Erling werd 98 en overleed na een korte ziekte. Harald zag hem niet als een schoonbroer, maar als zijn broer, zei hij ooit.

Erling is de weduwnaar van prinses Ragnhild, die in 2012 overleed aan de gevolgen van kanker.

Erling was een ondernemer in hart en nieren en maakte deel uit van een familie van Noorse reders. In 2008 verkocht hij zijn levenswerk, het Braziliaanse papier- en pulpbedrijf Aracruz Celulose met 12.000 werknemers, naar verluidt voor 1,4 miljard euro.

Erling speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog als tiener een actieve rol in het verzet. Hij werkte samen met de bekende verzetsleider Gunnar "Kjakan" Sonsteby die na de bevrijding werd gevraagd om in te staan voor de beveiliging van de Noorse koninklijke familie. Kjakan vroeg Erling als lijfwacht en de rest laat zich al raden... Erling werd verliefd op een prinses.

De gevoelens waren wederzijds en niet te stuiten, tot ongenoegen van koning Haakon VII die zijn dochter liever gekoppeld zag aan iemand van adel. In Noorwegen werd snel de vergelijking gemaakt met het liefdesleven van de Britse prinses Margaret die de goedkeuring niet kreeg om met Peter Townsend, een gescheiden miltair, te trouwen.

De jonge Noorse prinses en haar lijfwacht verliefd, verloofd en getrouwd.
Keystone-France/Gamma-Rapho

Ragnhild en Erling zetten vastberaden door en verloofden zich begin jaren 50. Ze huwden, verhuisden naar Rio de Janeiro en kregen drie kinderen: zoon Haakon, en dochters Ragnhild en Ingeborg. In 2012 stierf prinses Ragnhild.

Erling bleef tot na zijn 90e plannen smeden in de zakenwereld en focuste zich op bio-energie gewonnen uit hout in Afrika. Vorig jaar maakte hij zich nog boos over "Atlantic Crossing", een dramaserie over de rol van de Noorse kroonprinses Märtha tijdens W.O. II en haar connecties met de Amerikaanse president Franklin Roosevelt. Hij noemde de reeks niet waarheidsgetrouw en "beschamend". Erling wordt op 22 maart begraven in Noorwegen, in de kerk van Asker.  

En weg was ie (of toch niet helemaal)... Piers Morgan

De omstreden Piers Morgan heeft er een turbulente week opzitten. De presentator bij de commerciële Britse zender ITV stapte niet alleen weg bij zijn show "Good morning Britain", diezelfde dag stapte hij ook op. Aanleiding was weerman Alex Beresford die hem in de show ervan langs gaf voor zijn uitlatingen over de hertogin van Sussex, Meghan Markle.

De presentator-die-niet-op-zijn-mond-is-gevallen trekt de oprechtheid van Meghan al jaren in twijfel. Meestal in felle tot bruuske bewoordingen, van "een manipulatieve hielenlikker die beredeneerd Harry’s hart veroverd heeft", over  PP, de "Pinokkio Prinses", en "Me-me Meghan" tot "egoïstische en sluwe Kardashian-wannabe".

Ik zou haar zelfs niet geloven mocht ze me het weerbericht voorlezen
Piers Morgan over het spraakmakende interview van Meghan Markle bij Oprah Winfrey

Na haar interview met Oprah Winfrey kwamen zijn twijfels over haar opnieuw makkelijk bovendrijven. "Ik geloof geen woord van wat ze zegt", stelde hij in "Good morning Britain". "Ik zou haar zelfs niet geloven mocht ze me het weerbericht voorlezen."

Meghan vertelde tegen Oprah onder meer over haar donkere gedachten ("ik wilde niet langer leven") toen ze meedraaide in de Britse koninklijke familie. Collega Beresford had genoeg van Morgan en bood weerwerk. "Ik begrijp dat je een persoonlijke relatie had met Meghan Markle en dat ze je afsneed. Ze heeft dat recht. Heeft ze sindsdien iets over jou gezegd? Ik denk het niet. Maar je blijft haar verwoesten." Waarop Morgan opstond en live de show verliet. 

BEKIJK hier de beelden:

Die vriendschap - of beter win-winsituatie - slaat terug op 2015 toen Morgan en Meghan elkaar berichten begonnen te sturen en een keertje naar zijn favoriete bar in Kensington trokken om dirty martini's te drinken. Ze brachten elkaar in contact met vrienden om te netwerken: hij de mediaman - die zijn stiel leerde bij sensatiekranten - om interviews te strikken, zij als "Suits"-actrice om extra jobs binnen te halen.

Een knappe, intelligente vrouw geschikt voor Harry
Piers Morgan enkele jaren geleden

Toen Meghan prins Harry leerde kennen en die relatie uitlekte, was Morgan er als de kippen bij om haar in zijn ochtendshow aan te prijzen als "een knappe, intelligente vrouw geschikt voor Harry". Tegen de verloving in november 2017 was de vriendschap plots bekoeld en de daarop volgende jaren veranderde Morgan van gedachten en toon. Het was een toon waaraan niet alleen collega Beresford zich stoorde. De Britse mediawaakhond Ofcom kreeg na het incident in "Good morning Britain" 41.000 klachten binnen. Meghan herself zou dan weer volgens The Telegraph en The Guardian ITV-baas Carolyn McCall gecontacteerd hebben en een officiële klacht hebben ingediend.  

Morgan stapt alvast op. "ITV aanvaardt dat en heeft er niets aan toe te voegen", klonk het droog bij de zender. Maar op Twitter blijft Morgan sterk aanwezig voor zijn 7,8 miljoen volgers. Hij tweet dat hij zeker geen spijt heeft van wat gezegd is geweest en benadrukt het belang van vrije meningsuiting. Het levert de opiniërende Morgan bakken kritiek op, maar ook véél steun.

Wie is in deze saga eigenlijk de verliezer? Steven McIntosh van BBC News ziet vooral "Good morning Britain" zijn "rottweiler" verliezen. "De man die ministers durfde ter verantwoording roepen in deze coronapandemie." En daarmee gepaard gaand de kijkcijfers. Aangezien ITV commercieel is, kan dat wel eens pijn doen in de portemonnee met een verminderde interesse bij adverteerders.

Naamviering geschrapt en coronaherdenking zonder Victoria

De naamdag van kroonprinses Victoria is niet gevierd, nochtans een traditie in Zweden. Volgens de oude Zweedse kalender is iedere dag van het jaar verbonden aan een bepaalde naam. Victoria is gekoppeld aan 12 maart. Maar de kroonprinses en haar man hebben positief getest op COVID-19. 

In normale omstandigheden wordt Victoria toegespeeld door een muziekkorps op de binnenplaats van het paleis in Stockholm en krijgt ze van het aanwezige publiek bloemen en geschenken.

Het hof benadrukt dat Victoria en Daniel niet in de buurt zijn geweest van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Zij stroopten in januari al de mouwen op voor een vaccinatieprik tegen het virus. In november raakten ook prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia besmet, ze vertoonden slechts milde griepverschijnselen. 

De besmetting van Victoria verklaart ook waarom ze niet te zien was tijdens een herdenking voor coronaslachtoffers in de kerk van kasteel Drottningholm (zie foto boven). De herdenking werd uitgezonden op tv. Het koninklijke paar brandde kaarsen en Carl Philip viel in voor Victoria. Prinses Madeleine, Victoria's jongere zus, was er om evidente redenen niet bij: zij woont in Miami (VS) en vierde onder meer met haar gezin de 3de verjaardag van prinses Adrienne.

Nieuwe onlinester Eloise "geslimed"

Kinderzender Nickelodeon geeft graag slijmdouches weg aan Belgische en Nederlandse sterren. Deze keer was de "eer" en smurrie weggelegd voor Eloise van Oranje, het nichtje van de Nederlandse koning Willem-Alexander.

Eloise wordt met haar Instagramaccount en de positieve boodschap die ze wil uitdragen, beschouwd als nieuwe onlinester. "Ze is niet alleen een inspiratie voor haar fans, maar ook voor opkomende content creators en jonge meiden", legt Nickelodeon uit. 

De zender lokte Eloise in de val. Zij dacht dat ze op een werf in Amsterdam een foto-opdracht had, maar bij het poseren ontving ze het bekende groen slijm met een ferme gil.

BEKIJK de video en het resultaat hier:

Fotorechten: Bart van der Putten

Meest gelezen