Schroothoop in Zonhoven wordt eindelijk opgeruimd: "Er zitten geen schatten tussen"

De schroothoop aan een huis aan de Houthalenseweg in Zonhoven wordt na bijna 30 jaar opgeruimd. De eigenaar was een handelaar in oud ijzer en stockeerde daar alle spullen die hij verzamelde. Ondanks dwangsommen groeide de puinhoop aan, totdat hij overleed in 2017. De gemeente kan nu de plek laten opruimen en saneren.

Als je vanuit Houthalen het centrum van Zonhoven binnenreed, zag je aan de Houthalenseweg een gigantische schroothoop liggen. De eigenaar van het huis was een handelaar in oud ijzer, en hij maakte op verzoek ook zolders en hele woningen leeg. Alles verzamelde hij op zijn eigen perceel. Het huis van de man was achter de berg afval zelfs niet meer te zien. 

55 ton afval

Ondanks dwangsommen bleef de berg maar aangroeien, tot de man in 2017 overleed. De gemeente heeft na een jarenlange juridische strijd intussen een curator aangesteld. Op zijn bevel is begonnen met het opruimen van de berg afval, en met het saneren van het terrein. "Er is al bijna 30 ton afval weg", zegt Filip Van de Cauter van de opruimploeg. "Maar er zal zeker nog 25 ton bijkomen. Er is niets bruikbaars uitgekomen waarmee we mensen kunnen plezieren. We hebben geen schatten kunnen vinden."

Nadien kan de grond eventueel verkocht worden om de kosten te recupereren. De buren en de gemeente zijn opgelucht dat de gigantische berg troep na bijna 30 jaar eindelijk verdwijnt.

Meest gelezen