Radio 2

Studente Louise (25) uit Tielt brengt single uit over partnergeweld: "Ik dacht jarenlang dat het normaal was"

Onder de naam Mary Lou zingt Louise Defauw uit Tielt in West-Vlaanderen haar eigen ervaring met partnergeweld uit. Ze woont intussen al jaren in Gent en studeert er Gender en Diversiteit. "Ik wil dat vrouwen in dezelfde situatie zich minder alleen voelen."

Beluister het lied hieronder (en lees voort onder de video):

Zangeres Mary Lou of Louise Defauw kreeg 7 jaar lang te maken met partnergeweld. Ze was pas 17 toen het de eerste keer gebeurde. “Het was tijdens de 100-dagenviering. We zouden de nacht doorsteken maar mijn vriend was al heel snel dronken en wou naar huis. Ik wou nog blijven, en dat was duidelijk niet naar zijn zin. Voor het café heeft hij me toen geslagen en geschopt.”

1.755 oproepen over geweld, misbruik en kindermishandeling

Wat Louise overkwam is geen alleenstaand geval.  De hulplijn 1712 kreeg vorig jaar de helft meer oproepen binnen. In Oost-Vlaanderen kreeg het team van 1712 maar liefst 1.755 oproepen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Dat is een toename met ruim 40 procent tegenover 2019. Maar één oproep gaat soms over meerdere slachtoffers. In Oost-Vlaanderen was er sprake van  bijna 2.300 mogelijke slachtoffers, waarvan 1.367 minderjarig.

Mensen op straat zagen alles gebeuren en lieten begaan

Louise Defauw

 “Het rare was dat mensen op straat alles zagen gebeuren maar niet ingrepen", vertelt Louise. "Voor mij was dat een teken dat dat misschien normaal was, dat het in meerdere relaties gebeurde. Een reden te meer om niet van hem weg te gaan, omdat ik dacht dat het normaal was.”

Gemakkelijk te verbergen

De relatie duurde tot haar 24. Zolang kon ze alles verborgen houden. “Ik kreeg kloppen op mijn hoofd, maar door mijn haar kon je dat niet zien. En over je armen kan je lange mouwen aantrekken “,  verklaart ze. “Niemand kon het doorhebben, want ik hemelde mijn vriend op. Ik was vreselijk verliefd. Het was voor veel mensen een shock toen ik er eindelijk mee naar buiten kwam.”

Haar ogen gingen pas open toen ze bij een vriendin haar hart uitstortte na een banale ruzie. “Dat was iemand die ik pas kende. En door haar reactie begon ik te beseffen dat dit niet normaal was. Toen nam ik een nieuwe start.”

Meest gelezen