Mexico
AFP or licensors

Tientallen gewonden bij demonstraties op Internationale Vrouwendag in Mexico

In Mexico zijn in de hoofdstad bij betogingen op Internationale Vrouwendag gisteren tientallen mensen gewond geraakt, toen het tot een confrontatie kwam tussen de betogers en de politie. Dat heeft het Mexicaanse Openbaar Ministerie gemeld. Volgens de autoriteiten raakten meer dan 60 agenten gewond, ook 19 vrouwen liepen verwondingen op.

Duizenden demonstranten marcheerden gisteren naar het Nationale Paleis in Mexico-Stad. President Andrés Manuel López Obrador had hekken rond het paleis laten zetten uit angst voor mogelijk geweld. Enkele activisten braken toch door het hek, waarop de politie traangas inzette om de demonstranten uiteen te jagen. Bij de confrontaties raakten zowel agenten als burgers gewond. 

(Lees verder onder de foto)

Mexico
AFP or licensors

Ook vier persfotografen werden door de politie opgepakt. Zij waren onderweg om verslag uit te brengen van de demonstraties, één van hen schreef dat op Twitter.

Op de hekken rond het paleis werden door de demonstranten honderden namen geschreven van vrouwen die slachtoffer werden van onder meer femicide, het vermoorden van een vrouw louter omdat ze een vrouw is. Kop van Jut was president López Obrador. Volgens de demonstranten treedt de man te weinig op tegen geweld op vrouwen.

(Lees verder onder de foto)

Mexico
AFP or licensors

Niet enkel in de hoofdstad, maar in het hele land werd er massaal gedemonstreerd tegen het geweld op vrouwen. Maar bij de andere betogingen bleef het rustig en vielen geen gewonden. Feministische groepen eisen dat er een einde komt aan het vermoorden en misbruiken van vrouwen. 

Volgens de Mexicaanse autoriteiten zijn vorig jaar minstens 939 vrouwen het slachtoffer geworden van femicide. Tijdens de coronacrisis zijn bovendien de meldingen van huiselijk geweld toegenomen.

Mexico
AFP or licensors
Mexico
AFP or licensors

Meest gelezen