Rob Engelaar Fotografie

Dan toch geen corona-uitbraak in school Opwijk: "Sneltesten gaven foutief resultaat'

In de gemeentelijke buitengewone basisschool MOZA-IK in Opwijk hebben een tiental leerlingen onterecht positief getest op het coronavirus. De sneltesten die daarvoor werden gebruikt, gaven een positief resultaat, maar na een tweede nauwkeurigere test blijkt er niets aan de hand. De school kan daardoor sneller dan verwacht opnieuw de deuren openen.

Vorige week donderdag sloot bassischool MOZA-IK de deuren om een verdere uitbraak van corona te vermijden. Nadat een leerling uit de school besmet geraakt was, werd beslist om alle leerlingen en personeelsleden die nauw contact hadden met de leerling te testen. Dat gebeurde via sneltesten. Uit die testen bleek dat er nog elf andere leerlingen besmet waren met het coronavirus. 

Geen besmettingen

Daarop werd beslist om uiteindelijk alle 182 leerlingen en personeel te testen met een PCR-tester, de intussen bekende test waarbij een staal wordt afgenomen met een neus - of keelwisser. En dat met opmerkelijke resultaten: allemaal bleken ze negatief, inclusief die van de personen die eerder met de sneltest wél positief hadden getest. 

Door de negatieve resultaten is nu beslist om de school een paar dagen eerder, al op woensdag 10 maart, te heropenen. Toch moeten de leerlingen nog tot en met zondag waakzaam zijn en moeten hobby's, contacten met kwetsbare personen en risicogroepen zo veel mogelijk vermeden worden.  

Sneltests minder betrouwbaar

Voorlopig is het nog onduidelijk waarom de gebruikte sneltests een verkeerd resultaat hebben gegeven. Sneltests zijn sowieso minder betrouwbaar dan de klassieke tests met een neus- of keelwisser. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben de zogenaamde antigeentests ook hun nut bij mensen zonder symptomen nog niet bewezen. Huisartsenvereniging Domus Medica waarschuwde er ook al voor dat bepaalde sneltests makkelijk foutief kunnen worden uitgevoerd waardoor de resultaten minder betrouwbaar worden.

Meest gelezen