Veel belangstelling voor grote bloedinzameling bij Antwerpse studenten

De Antwerpse studenten reageren massaal op de oproep om bloed te geven. Zeker in coronatijd is daar nood aan. Het Rode Kruis organiseert de inzameling nog tot en met donderdag. Studenten moeten zich wel op voorhand aanmelden om wachtrijen te vermijden.
 

Twee keer per jaar wordt "Bloedserieus" georganiseerd, een samenwerking tussen het Rode Kruis en de Antwerpse studenten. De actie van deze week is een groot succes. "In totaal rekenen we op zo'n 600 studenten en we zijn al bijna volgeboekt", vertelt Nena Testelmans van het Rode Kruis. "Studenen kunnen uiteraard ook nog na deze actieweek bloed komen geven." Ine Balthasar studeert geneeskunde en is ook vrijwilligster bij het Rode Kruis. Zij vangt de studenten mee op. "Natuurlijk is er een pak minder volk op de campussen door de coronamaatregelen. Toch kunnen we veel studenten op de been brengen om bloed te komen geven. We hebben daarvoor sterk ingezet op de sociale media".
 

Jaarlijks haakt tien procent van de donoren af, jong studentenbloed is dus zeer welkom

Nena Testelmans, woordvoerster Rode Kruis

Donoren hebben in coronatijd soms wat schrik om bloed te komen geven. Het Rode Kruis wil hen toch geruststellen. "Het gebeurt in de allerveiligste omstandigheden. Iedereen draagt ook een mondmasker en de bedjes staan wat verder uit elkaar." Jaarlijks haakt zo'n tien procent van de donoren af, omdat ze verhuizen of door ziekte bijvoorbeeld. "Jong studentenbloed is dus welkom. Zij hebben nog een hele donorcarrière voor de boeg dus we proberen ze al op jonge leeftijd warm te maken om bloed te geven", zegt Testelmans nog. 

De bloedinzamelingen gebeuren in het donorcentrum naast de spoedingang van het UZA. Woensdag is er ook een grote bloedinzameling in de Handelsbeurs in Antwerpen.
 

Meest gelezen