AFP or licensors

Twee vrouwbeelden clashen in Polen: keukenfeeën op net gelanceerde tv-zender, demonstranten op straat

In Polen heeft de openbare omroep gisteren, nota bene op Internationale Vrouwendag, een tv-zender gelanceerd die het conservatieve ideaalbeeld van de vrouw aan de haard promoot. Op hetzelfde moment kwamen duizenden vrouwen op straat om opnieuw te protesteren tegen de nieuwe strenge abortuswet. "Eens te meer is dit een voorbeeld van de polarisering tussen twee grote groepen in dit land", zegt correspondent in Polen Marc Peirs. 

"Een uniek geschenk voor vrouwen op Vrouwendag", zo werd de nieuwe themazender TVP Kobieta aangekondigd in de regeringsgezinde media. 

Correspondent Marc Peirs volgde de eerste tv-avond van TVP Kobieta "en kreeg spontaan gaatjes in zijn tanden, want de overdaad aan zoetigheid in het programmaschema is overweldigend". 

Beluister het gesprek met Marc Peirs in "Nieuwe feiten" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

Een greep uit het aanbod: de in Oekraïne gesitueerde serie "Kozakkenliefde", een cursus bloemschikken, een ziekenhuisserie over het wel en wee van dokters en verpleegsters in een ziekenhuis in Madrid halverwege de 20e eeuw en een show met veel muziek en dans.  

TVP Kobieta is een van de themazenders van de Poolse openbare omroep TVP, die mag worden gezien als de spreekbuis van de conservatieve regering onder leiding van Recht en Rechtvaardigheid (PiS). 

De zender komt met een heel klassiek vrouwbeeld op de proppen, zoals al mocht blijken uit de lanceringsspot - een vrouw die een enorme pot broccoli uit de oven tovert. "De vrouw is de verzorgster. Ze ziet er ook goed uit. Alle presentatrices zijn langharig, langbenig, superslank en hebben een eeuwige glimlach op de mond bestorven." 

Vrouwenstaking

Maar op het moment dat TVP Kobieta gelanceerd werd, werd de aandacht gekaapt door duizenden vrouwen die in Warschau een belangrijk kruispunt bezetten. Zij grepen Vrouwendag aan om opnieuw te betogen tegen de strenge abortuswet die sinds begin dit jaar van kracht is in Polen. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Abortus kan alleen nog als de zwangerschap levensbedreigend is voor de vrouw, of als ze zwanger raakte door verkrachting of incest. Als de foetus een aangeboren afwijking heeft, dan is abortus verboden. De nieuwe wet brengt al maandenlang massale antiregeringsbetogingen op de been, gericht tegen de macht van de katholieke kerk en de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De betogingen worden georganiseerd door Strajk Kobiet (Vrouwenstaking). 

De revolutie in Polen is een vrouw

"Gisteren zag je twee vrouwbeelden clashen", zegt Marc Peirs. "Eens te meer was het een voorbeeld van de polarisering tussen twee grote groepen in Polen. Een polarisering waar niet zo snel een einde aan zal komen, want de Vrouwenstaking blijft betogen en krijgt ook de steun van andere groepen. Zelf heeft ze het over een revolutie, en de revolutie in Polen is een vrouw."

"Wij hebben redenen om te vieren", zo zei de leidster van de Vrouwenbeweging, Marta Lempart, gisteren zelf. "Want wij zijn een massabeweging, in het enige land dat zo snel ontkerkelijkt en zo snel feministisch wordt." 

Meest gelezen