Provincie Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant onderhoudt holle wegen: "Verborgen pareltjes"

In Vlaams-Brabant wordt momenteel volop gewerkt aan de talrijke holle wegen die de provincie telt. De holle wegen zijn door de soms grote hoogteverschillen, temperatuur­schommelingen en wilde begroeiing van grote ecologische waarde. Behalve voor hun recreatieve functie zijn ze ook belangrijk voor de fauna en flora. Daarom worden deze verborgen natuurpareltjes goed onderhouden. 

Het onderhoud van de holle wegen gebeurt door verschillende natuur-en landschapsploegen. Op dit moment zijn die aan het werk in onder andere Tielt-Winge, Herent, Bekkevoort, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren. 

Daar worden struiken en bomen langs de holle wegen gekapt tot 10 centimeter boven het maaiveld. "Door de bomen om te hakken, voorkomen we dat ze omvallen en zo stukken uit de hellingen trekken, waardoor die onstabiel en gevoelig worden voor erosie", vertelt gedeputeerde Bart Nevens (N-VA).

Dieren als geelgors, ingekorven vleermuis en matkopjes hebben van de holle wegen hun thuis gemaakt

Bart Nevens, gedeputeerde Vlaams-Brabant (N-VA)

"De holle wegen zijn heel waardevol voor onze natuur en biodiversiteit, fauna en flora", gaat Nevens verder. "Er zijn heel veel dieren aanwezig omdat ze zich er gemakkelijk kunnen verschuilen.  

In Tielt-Winge bijvoorbeeld komen in de holle wegen dieren als geelgors, ingekorven vleermuis, matkop en planten als speenkruid, haagbeuk, hazelaar en eiken voor. We moeten ervoor zorgen dat die dieren zich daar verder kunnen ontwikkelen en dat kan alleen maar als de wegen goed onderhouden worden en niet dichtgroeien." 

Het beheer van de holle wegen vindt voornamelijk plaats in de winter. Tijdens het broedseizoen, van 1 april tot en met 30 juni, wordt er niet gewerkt, om de natuur niet te verstoren. In de zomer staan er soms maaiwerken op het programma. 

Meest gelezen