Nicolas Maeterlinck

Vlaamse ombudsman wil vergoeding voor wie zonnepanelen ziet uitvallen door verzadigd net: "Zal almaar meer voorkomen" 

Wie een zonnepaneleninstallatie heeft, maar die op zonnige momenten ziet uitvallen omdat het net verzadigd is, moet daarvoor worden vergoed door netbeheerder Fluvius. Dat schrijft de Vlaamse ombudsman Bart Weekers in zijn jaarrapport. Hij spreekt van een groeiend probleem. "Sommige mensen zullen nog jaren een te laag rendement hebben."

Over de voor- en nadelen van de terugdraaiende elektriciteitsmeter is al veel inkt gevloeid. Een specifiek nadeel kwam onlangs nog aan bod in ons reportagemagazine "Pano": mensen met zonnepanelen worden zo onbedoeld aangespoord om ook veel stroom te verbruiken op de momenten dat hun panelen weinig produceren. Andersom zetten de panelen op zonnige momenten samen massaal "ongebruikte" stroom op het net.

Op sommige plekken kan het net, in Vlaanderen beheerd door Fluvius, dat niet aan. En dan levert dat wel eens problemen op bij de zonnepaneleninstallatie, die uitvalt. 

Jan Wojcieckowski vertelde recent nog in "Pano" hoe het bij hem misliep:

Videospeler inladen...

Vergelijk met de buren

Zulke klachten komen almaar meer voor, zo merkt Vlaams ombudsman Bart Weekers, naar aanleiding van de publicatie van het ruim 1.400 pagina's dikke Vlaamse Bemiddelingsboek 2020. "Het lijkt vooral een onderkend probleem te zijn. Er zijn mensen die jaar na jaar, dag na dag, melden dat hun zonnepaneleninstallatie niet doet wat die van de buren even verderop wel doet."

We denken dat een hoop mensen zelfs niet weet dat hun installatie onderpresteert

Vlaams ombudsman Bart Weekers

Die mensen betalen evenzeer het prosumententarief, maar produceren minder groene stroom dan voorzien, waardoor ze meer dure stroom zelf moeten afnemen en betalen. De verliezen kunnen aanzienlijk oplopen.

"We stellen voor dat mensen spreken met hun buren en vergelijken. Want we denken dat een hoop mensen zelfs niet weet dat hun installatie onderpresteert. Wanneer je daar een vermoeden van hebt, spreek dan met je installateur. Bekijk eerst je eigen installatie, want daar kan het probleem ook liggen." 

Jaren te weinig rendement

Maar in sommige gevallen, zoals bij Jan hierboven, ligt het dus wel degelijk aan het elektriciteitsnet. Fluvius telde het voorbije jaar zo 62 klachten, zo berichtte "Pano" eerder al. Met name uit Limburg komen er momenteel de meeste (al kan dat ook liggen aan de betere rapportering daar).

"Er zijn oplossingen die relatief eenvoudig zijn en die via Fluvius kunnen worden geregeld", legt Weekers uit. "Maar er zijn mensen die echt wel vaststellen dat het net oververzadigd is. Het is niet eenvoudig om dat net onmiddellijk te gaan versterken. Dat vraagt soms zware investeringen. Sommige zullen daardoor nog jarenlang een te laag rendement hebben. Voor hen moet Fluvius een forfaitaire schadevergoeding uitwerken."

Er zijn de laatste jaren heel veel nieuwe installaties bijgekomen, dus Weekers gaat ervan uit dat het een groeiend probleem is. "We verwachten het probleem de komende jaren vaker te zien."

Meest gelezen