Waarom de Mechelse herdershond als de beste corona kan opsporen: "Ze zijn van alle markten thuis"

4 van de 6 honden die de federale politie heeft opgeleid om corona te herkennen, zijn Mechelse herders. Het Mechelse hondenras is zeer geschikt voor speuracties en blinkt nu ook uit in het opsporen van het coronavirus in zweetstalen. "Je kan de honden vergelijken met tienkampers die van alle markten thuis zijn", legt hoofdinspecteur Bart Meeus van de federale politie uit op Radio 2 Antwerpen.

In het hondenopleidingscentrum van de federale politie zijn 6 honden opgeleid om corona te herkennen in zweetstalen. Vier daarvan zijn Mechelse herdershonden, en dat is niet toevallig. "Het is een compleet ras", legt Bart Meeus van de federale politie uit in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "De Mechelse herders zijn atletisch en willen heel hard én veel werken voor hun baasje. Ze hebben ook zelden medische problemen zoals vele andere rassen. De juist opgeleide honden zijn vooral heel stabiel en heel bereikbaar voor ons." 

De kwaliteiten van de Mechelse herdershond worden wereldwijd gesmaakt

Bart Meeus, hoofdinspecteur Federale Politie

De Mechelse herdershond is heel loyaal en bekwaam. Dat merken ze niet alleen in ons land, ook in de Verenigde Staten werd de hond al geprezen. "De kwaliteiten van het ras worden wereldwijd gesmaakt", vertelt Meeus. "Vroeger was er alleen de Belgische herder, maar die werd verder opgesplitst en uitgewerkt in een Tervuurse, Groenendaalse, Lakense en Mechelse herder. Die laatste heeft een bruine, kortharige vacht en blijkt een heel stabiel ras."

"Dit is een unieke samenwerking tussen Defensie, de civiele veiligheid en de federale politie. Honden uit verschillende eenheden zijn bij ons opgeleid", zegt Meeus. De honden hebben allemaal hun eigen profiel. "Een hond van de civiele veiligheid is oorspronkelijk opgeleid om mensen onder het puin terug te vinden. De anderen kunnen explosieven detecteren." 

Meest gelezen