Wielerclub uit Schoten start crowdfunding om startgeld Scheldeprijs voor vrouwen te verhogen

Wielerclub 'Biker Boys' uit Schoten is een crowdfunding gestart om het startgeld voor wielrensters die de Scheldeprijs rijden, te verhogen. Op 7 april betwisten vrouwen voor de eerste keer de wielerwedstrijd met aankomst op de Schotense Churchilllaan. 'Biker Boys' wil het ingezamelde bedrag aan organisator Flanders Classics schenken, zodat zij het geld aan de rensters kunnen overhandigen.

Voor het eerst in het bestaan van de Scheldeprijs zal er ook een editie voor vrouwen zijn. Om het verschil in startgeld tussen mannen en vrouwen te beperken, is wielerclub 'Biker Boys' een crowdfunding gestart. Kurt Geuens is lid van de wielerclub en vindt het onbegrijpelijk dat het verschil zo groot is: "De winnaar bij de mannen verdient het tienvoudige van wat zijn vrouwelijke collega opstrijkt. Afgelopen weken was er al een gelijkaardige actie voor de Strade Bianche, die afgelopen zaterdag werd gereden. Daaruit is ons idee ontstaan om voor de Scheldeprijs hetzelfde te doen."

Volgens Geuens zijn er verschillende redenen waarom ze de crowdfunding hebben opgestart: "In de eerste plaats uit liefde voor de wielersport. De vrouwen werken er even hard voor als de mannen en dus verdienen zij het om ook loon naar werk te krijgen. Flanders Classics doet zijn uiterste best om alle wedstrijden die het voor mannen organiseert, ook voor vrouwen te organiseren. Maar het is nog steeds zo dat het voor professionele wielrensters niet gemakkelijk is om rond te komen. Met onze actie proberen wij ons steentje bij te dragen."

In veel sectoren is er nog steeds een verschil in verloning tussen mannen en vrouwen

Kurt Geuens, lid van wielerclub 'Biker Boys'

De actie van de 'Biker Boys' gaat verder dan het wielrennen: "Onze crowdfunding is gericht op vrouwenwielrennen, omdat ons hart bij de wielersport ligt. Maar het is een veel groter probleem. In vele sectoren is er nog steeds een verschil in verloning tussen mannen en vrouwen."

De Scheldeprijs bestaat al meer dan 100 jaar. De eerste editie werd in 1907 gereden. Daarmee is de Scheldeprijs één van de oudste wielerwedstrijden van het land. Wie de crowdfunding wil steunen, kan dat hier.

Meest gelezen