Woonkerk in Glabbeek met zes appartementen stap dichterbij

De Sint-Niklaaskerk in Glabbeek is weer een stapje verder in haar transformatie naar woonkerk. Het eerste ontwerp is gisteren voorgesteld aan het gemeente- en kerkbestuur.  Zij gaan nu de voorwaarden bespreken om de appartementen zo snel mogelijk te realiseren.  

Eind vorig jaar stelde de gemeente Glabbeek architect Christophe Stouwen aan om het project te bekijken. De jonge architect legde gisteren de haalbaarheidsstudie voor. Die is veelbelovend volgens burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). 

"We hebben nu een goed zicht op het project. Het is belangrijk dat de huidige kerk en vooral het dorpsgezicht maximaal behouden blijft", zegt de burgemeester. "In het kerkgebouw is plek voor zes ruime appartementen. De verbouwing wordt geraamd op een kostprijs van ruim 1,8 miljoen euro.”

Een animatie van de kerk.

De woonkerk is een uniek project in België. Kerken worden meer en meer herbestemd tot restaurant of hotel, maar woonkerken zijn schaars in ons land. Dat zegt schepen van Kerkfabrieken Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). 

"In ons land zijn er nog maar amper voorbeelden, maar in Nederland zien we dit vaker. Ons dorp is letterlijk ontstaan onder de kerktoren. Daarom is het belangrijk om de kerk en zo het dorpsgezicht te bewaren", benadrukt Vanwinkelen.

Betaalbaar

Een woonkerk is een prestigieus project, maar de gemeente wil de appartementen niet onbetaalbaar maken. "De gemeente wil samen met het kerkbestuur de appartementen in de woonkerk betaalbaar houden." zegt schepen Vanwinkelen. "Inwoners van de gemeente krijgen daar niet alleen voorrang, maar kunnen vooral aan een redelijke prijs huren.”

Meest gelezen