Pastoor Steven Barbarien voor de kerk van Hingene

2 kerken ontwijd in Bornem: "Pijnlijk voor parochianen, maar begrijpelijk"

In Bornem en deelgemeenten zullen 2 van de 8 kerken ontwijd worden. Het gaat om de Sint-Vincentius à Paulokerk in Branst en de Sint-Annakerk in Weert. Die laatste zal openbaar verkocht worden. De kerken zullen dus niet meer als kerk gebruikt worden. "Ik begrijp waarom we dit doen, maar het zal wel pijn doen voor veel parochianen", zegt pastoor Steven Barberien.

Er zijn steeds minder kerkgangers. Daarom hadden alle gemeenten de opdracht gekregen om parochiekerkplannen te maken en na te gaan of ze nog alle kerken nodig hebben. In Bornem is er dus besloten om de Sint-Vincentius à Paulokerk in Branst en de Sint-Annakerk in Weert te ontwijden. Eerder kreeg de kerk van Wintam ook al een andere bestemming.

We moeten ons durven afvragen of we al die kerken nog nodig hebben

Pastoor Steven Barberien

Pastoor Steven Barberien heeft begrip voor de beslissing. "We moeten realistisch zijn en ons durven afvragen of we al die kerken nog nodig hebben als geloofsgemeenschap. We kunnen eigenlijk niet langer verwachten dat de mensen nog betalen om alles te onderhouden en onze eigen vrijwilligers vergrijzen", klinkt het.

Waardige herbestemming

Toch vindt Barberien het ook jammer. "Het gaat pijn doen bij veel parochianen. Ze vragen zich af waarom juist hun kerk weggaat", vertelt hij. "We hopen dan ook dat de kerken een waardige herbestemming krijgen, want het blijft erg gevoelig." 

De laatste eucharistieviering in de Sint-Annakerk zal plaatsvinden in oktober. Rond 1 november willen ze er ook nog de overledenen van het afgelopen jaar gedenken. De Sint-Vincentius à Paulokerk zou een erfgoeddepot moeten worden en daar wordt voor het eind van 2022 duidelijkheid over verwacht.  

Schepen van Ruimtelijke ontwikkelingen Jurgen De Maeyer (Iedereen Bornem) bevestigt dat de herbestemming erg gevoelig ligt. "De inwoners hebben er mensen gedoopt, getrouwd en begraven zien worden. We gaan de geschiedenis van die kerken meenemen in hun herbestemming", vertelt hij. "De gebouwen lenen zich natuurlijk wel tot artistieke doeleinden, zoals tentoonstellingen, of eventueel seminaries of feestelijkheden."

Meest gelezen