Videospeler inladen...

BEKIJK - Na lange zoektocht: 200 jaar oude eiken gevonden voor de nieuwe torenspits van de Notre-Dame in Parijs

De eikenbomen die nodig zijn voor de heropbouw van de torenspits van de Notre-Dame-kathedraal in Parijs zijn na een lange zoektocht eindelijk gevonden. Vindplaats? Het voormalige koninklijke Bercé-bos in het noordwesten van Frankrijk. Het is een belangrijke stap voor de renovatie van de kathedraal die in april 2019 werd verwoest. De heropening staat in 2024 gepland. 

Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat een verwoestende brand de Notre-Dame-kathedraal in de  Franse hoofdstad Parijs grotendeels in de as heeft gelegd. De torenspits en de dakconstructie zijn daarbij ingestort. 

President Emmanuel Macron liet weten dat hij de kathedraal in vijf jaar tijd wilde heropbouwen, zodat het monument in 2024 opnieuw kan worden geopend, net op tijd voor de Olympische Spelen in Parijs. De bedoeling is dat de Notre-Dame in de staat van voor de brand zal worden hersteld.

Bekijk hieronder de beelden van 15 april 2019 en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Kort na de brand had president Emanuel Macron nog geopperd een hedendaagse spits op de kathedraal te zetten, maar hij liet dat idee varen in de zomer van 2020. Daarmee schaarde hij zich achter de consensus van architecten en publieke opinie. 

Om de torenspits van 93 meter te reconstrueren naar het oorspronkelijke ontwerp van Eugene Viollet-le-Duc uit de 19e eeuw, werd de jacht vervolgens geopend naar de eiken die nodig zijn voor de bouw. Franse boomexperts kamden bossen uit op zoek naar eiken die niet alleen recht zijn, maar ook een diameter van 50 tot 90 cm hebben en tussen de 8 en de 14 meter hoog zijn.

Na een lange zoektocht zijn nu vier geschikte eiken van 200 jaar gevonden in het voormalige koninklijke Bercé-bos in het noordwesten van Frankrijk. De kap van de gigantische eikenbomen is maandag van start gegaan. 

De boomstammen, die elk ongeveer 15.000 euro waard zijn, zullen twaalf tot achttien maanden te drogen worden gelegd voordat ze in vorm worden gesneden.

Maak in onderstaande video kennis met de bomen die straks de Notre-Dame doen herrijzen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen