Belga

Adjunct-stafhouder Balie Antwerpen over grote drugszaak: "Niet verrast dat er advocaten betrokken zijn in deze zaak"

Bij de Balie van advocaten in Antwerpen reageert men niet verrast op de aanhouding van twee advocaten na de grote politieactie naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel. Gisteren viel de politie na jarenlang onderzoek binnen op meer dan 200 plekken en pakte ze 48 mensen op, onder wie dus ook advocaten. "Het onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre zij betrokken zijn in deze zaak, maar we nemen dit heel ernstig", zegt adjunct-stafhouder Johan Du Mongh op Radio 2 Antwerpen.

Maandagochtend viel de politie binnen op 200 adressen in Antwerpen en Limburg. Uit het onderzoek dat aan de huiszoekingen vooraf ging, blijkt dat de tentakels van de georganiseerde drugshandel zich verspreiden over de hele maatschappij. Dat werd pijnlijk duidelijk op het moment dat de onderzoeksrechter besliste om ook twee advocaten aan te houden in het onderzoek. 

Johan Du Mongh is adjunct-stafhouder bij de Balie van advocaten in Antwerpen en is niet verrast. "Het verwondert mij persoonlijk niet. Wanneer criminelen op pad zijn, infiltreren zij in alle lagen van de maatschappij, dus ook de advocatuur. Het zou me niet verbazen als blijkt dat er nog heel wat andere lagen van de bevolking betrokken zouden zijn", aldus Du Mongh. "Ik wil niet geloven dat dit een representatief staal is voor de advocatuur. Iedereen reageert anders op verleidingen. Het strafonderzoek zal duidelijk maken in hoeverre deze advocaten betrokken zijn in de zaak."

Bij de Balie volgen ze het onderzoek in ieder geval nauwgezet op. "We nemen dit heel ernstig. Als de feiten bewezen zijn, zal de stafhouder een tuchtonderzoek openen en volgen er sancties. Bij dit soort feiten kan dat zelfs gaan tot een schrapping als advocaat."

Meest gelezen