De politie viel bij de actie gisteren binnen op meer dan 200 plekken

Twee advocaten aangehouden na grote politieactie gisteren: "Hadden 12 telefoons, waaronder versleutelde exemplaren"

Na de grote politieactie gisteren naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel zijn twee advocaten aangehouden. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. Gisteren viel de politie na jarenlang onderzoek binnen op meer dan 200 plekken en pakte ze 48 mensen op, onder wie dus ook advocaten.

Een jarenlang onderzoek ging vooraf aan de grootste politieactie naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel ooit. Vanaf 5 uur gisteren viel de politie binnen op meer dan 200 plekken, vooral in Limburg en Antwerpen. De speurders kwamen de vermoedelijke criminelen op het spoor door in te breken (en dus mee te lezen) in versleutelde telefoons van het bedrijf Sky ECC. De vermoedelijke criminelen gebruikten die telefoons om met elkaar te communiceren.

In dat onderzoek is een bekende Antwerpse kickbokser aangehouden. Mogelijk was hij betrokken bij de verkoop van zulke versleutelde telefoons.

Het onderzoek heeft ook vertakkingen naar het buitenland. De buit was aanzienlijk, communiceerde het federaal parket gisteren op een persconferentie: 17 ton cocaïne werd onderschept, 1,2 miljoen euro werd in beslag genomen en 48 mensen werden opgepakt. In totaal werden 1 miljard versleutelde berichten onderschept, waarvan al 500 miljoen zijn uitgelezen.

Men is onvoorzichtig beginnen communiceren. Nu het openligt, ben je er gloeiend bij

Misdaadjournalist Joris van der Aa (GVA)

Twee advocaten

In het Sky-onderzoek zijn ondertussen twee advocaten aangehouden. "Bij hen thuis zijn twaalf telefoons gevonden, waaronder versleutelde telefoons, en aanzienlijke sommen cash", zegt Kristof Aerts van het parket. "Ze zijn aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie." Op basis van het onderzoek naar de versleutelde informatie heeft het parket van Antwerpen al zeven nieuwe onderzoeken opgestart. In de andere dossiers gaat het om wapenbezit, drugsbezit en witwassen. 

Wie zijn de twee aangehouden advocaten?

De advocaat die gisteren al werd aangehouden was een tijdje werkzaam bij het kantoor van de bekende strafpleiter Pol Vandemeulebroucke. De advocaat die vanmiddag werd aangehouden is stagiair bij het kantoor Vandemeulebroucke. De advocaten verdedigen in de rechtbank in Antwerpen vaak verdachten uit drugsdossiers.

Pol Vandemeulebroucke laat weten dat de twee aangehouden advocaten inderdaad bij hem werk(t)en. Vandemeulebroucke kwam in het verleden in opspraak. In juni vorig jaar werd hij veroordeeld tot 18 maanden cel voor lidmaatschap van een criminele bende. Vandemeulebroucke laat weten dat er in zijn huis gisteren geen huiszoeking werd uitgevoerd, en dat hij niets over het onderzoek weet. 

Bekijk hier het gesprek met journaliste Fatma Taspinar in "Het Journaal" (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Volgens Joris van der Aa, misdaadjournalist bij Gazet van Antwerpen, zouden er de komende dagen nog mensen kunnen worden opgepakt."Voor zo ver ik weet zijn er nog geen politieagenten opgepakt. Maar we hebben duidelijk signalen gehoord dat er politieagenten zijn die ook in het bezit zijn van zo'n Sky-toestel (...)", aldus de journalist in "Terzake" gisteren.

"Men had zo veel vertrouwen in dat systeem dat men onvoorzichtig is beginnen communiceren. Als dat openligt, ben je er gloeiend bij", besluit hij. Er werden in totaal 48 mensen opgepakt gisteren. Het federaal parket wil, na de persconferentie van gisteren, voorlopig geen verdere informatie kwijt over mogelijk verdere aanhoudingen. 

Bekijk hier het gesprek met misdaadjournalist Joris van der Aa in "Terzake" van gisteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen