Videospeler inladen...

Advocaat Walter Damen na operatie Sky: "Men verkoopt het als mokerslag voor drugsmaffia, foute voorstelling"

"Een veldslag is er gewonnen, maar de oorlog niet hoor." Advocaat Walter Damen tempert het enthousiasme na de grote drugsactie van de politie gisteren. "Men verkoopt het als dé mokerslag voor de drugsmaffia, maar dat is een foute voorstelling."

"De grootste politieactie ooit in ons land." Zo werd operatie Sky gisteren omschreven. Op meer dan 200 plekken in ons land vielen de speurders binnen, 48 mensen werden opgepakt, 17 ton cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen. "Een historische dag", noemde Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het. "Ongezien", vulde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan. 

Maar advocaat Walter Damen roept toch op tot enige voorzichtigheid. "Men verkoopt het nu alsof de drugsmaffia de mokerslag gekregen heeft en alles opgerold is. Dat is een foute voorstelling", zegt hij in "De afspraak". 

Men verkoopt het nu alsof de drugsmaffia de mokerslag gekregen heeft en alles opgerold is. Dat is een foute voorstelling

Walter Damen

"Men spreekt over the war on drugs, maar er is nog nooit zoveel drugs binnengekomen. Toen er vroeger 26 kilogram onderschept werd, was dat voorpaginanieuws, nu is dat een niemendal. Ik heb de kleine ladingen naar superladingen van 10 à 15 ton zien evolueren. Ik heb de driestheid en het wapengeweld zien toenemen. Hoe groter het gevecht, hoe harder de oorlog, hoe harder er wordt teruggeslagen. Er is een overvloed aan drugs, de straffen worden zwaarder, maar het schrikt niemand af. Voor elke drugshandelaar die opgepakt wordt, staan er twee, drie nieuwe klaar." En ook: "Operatie Nachtwacht, twee jaar war on drugs, hoe kom je er dan bij om vandaag te zeggen dat je de oorlog gewonnen hebt? We hebben een veldslag gewonnen, maar de oorlog niet hoor."

Bekijk hier wat Walter Damen van operatie Sky denkt: 

Videospeler inladen...

Damen vraagt zich ook luidop af of er geen andere discussie gevoerd moet worden. "Hoe komt het toch dat er zo'n grote afzetmarkt voor is?" In plaats van "het grote hoera-geroep" pleit hij voor een realistische benadering. "Er is een slag toegebracht, maar we zijn er nog niet. We moeten nadenken over hoe we in de toekomst met cocaïnegebruik omgaan. Waarom blijven mensen cocaïne kopen, een drug die niet goedkoop is en waarvan je niet weet wat er allemaal inzit?" Volgens hem is er een andere perceptie nodig rond het gebruik van cocaïne: "Wat doet het met je lichaam? En met je hersenen? Dat moeten we uitleggen."

Bekijk hier hoe Walter Damen de discussie over het cocaïnegebruik wil aanpakken: 

Videospeler inladen...

Het is ook nog wachten op wat het onderzoek precies zal opleveren, zegt Damen. "Het verwerken van alle gegevens (de honderdduizenden versleutelde berichten, red.) zal enige tijd in beslag nemen. En dan nog zal men moeten zien wat daaruit voortkomt en op welke manier er vervolgd wordt."

Dat laatste is ook te horen bij advocaat Mounir Souidi. Hij staat alvast een verdachte in het dossier bij. "De komende maanden en jaren moeten uitwijzen wat de resultaten zijn. Die kunnen groot zijn, maar het moet bekeken worden binnen een bepaalde periode of die gigantische berg data ook naar financiële inbeslagnames kunnen leiden. Het spreekt voor zich dat justitie een tiental dossiers kan opstarten, maar het is afwachten of de mensen bovenaan de piramide ook verontrust zijn."

De komende maanden en jaren moeten uitwijzen wat de resultaten zijn

Mounir Souidi

In het onderzoek zijn ook twee advocaten aangehouden. Is er een (te) grote verwevenheid tussen het criminele milieu en de advocatuur? Nee, antwoorden beide advocaten. "Men zal bij alle soorten jobs mensen vinden die uit de pas lopen, ook bij de advocatuur. Maar er wordt nu een verwevenheid gecreëerd die er eigenlijk niet is, omdat wij zware criminelen verdedigen", zegt Souidi. Hij benadrukt ook dat het hebben van zo'n Sky-telefoon niet strafbaar is. "Enkel wanneer je berichten stuurt met een criminele lading, of je lekt uit het dossier of je geeft informatie door, dan is er een probleem." 

Beluister hier het hele gesprek met advocaat Mounir Souidi:

piotr290

"De verwevenheid zal de uitzondering zijn", zo vult Damen aan. "Bovendien is het vermoeden van onschuld voor mij vrij heilig. Is het mogelijk? Dat wel, als er groot geldgewin is, kan de verleiding groot zijn. En de druk van het crimineel milieu mag ook niet vergeten worden. Maar vergeet niet: eens je in de klauwen zit, geraak je er niet meer uit."

Het hele gesprek met advocaat Walter Damen kan je hieronder bekijken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen