Rob Engelaar

Berichtendienst Sky ECC na grote drugsactie: "Politie heeft ons systeem niet gekraakt"

De berichtendienst Sky ECC ontkent dat de Belgische en Nederlandse politiediensten erin geslaagd zijn het systeem te kraken. Bij een grote actie tegen het drugsmilieu heeft de politie gisteren 48 mensen opgepakt bij 200 huiszoekingen. De politie zou ruim twee jaar berichten van versleutelde telefoons van Sky ECC hebben kunnen onderscheppen. Maar het bedrijf zegt nu in een mededeling dat het aan niemand toegang heeft verleend tot zijn systemen. Het federaal parket ontkent de beweringen van Sky ECC.

Gisteren hielden verschillende politiediensten een grote actie tegen georganiseerde criminaliteit en drugshandel. In het kader van dat onderzoek slaagde de politie erin om in te breken in versleutelde telefoons van Sky ECC. Hierdoor konden ze 1 miljard berichten, die verstuurd werden in het crimineel milieu, onderscheppen.

"Geen echte Sky ECC"

Maar Sky ECC laat in een communiqué weten dat het verhaal niet klopt. "Na nader onderzoek hebben we gezien dat de telefoons van Sky ECC niet zijn gehackt", klinkt het. In de plaats daarvan zou men gebruik hebben gemaakt van een nep-app die Sky ECC heeft gekopieerd. 

Het bedrijf wil ook niet geassocieerd worden met het crimineel milieu: "We ontkennen elke beschuldiging die beweert dat Sky ECC een "platform voor criminelen" is." Elke gebruiker van het platform mag er volgens de richtlijnen van het bedrijf geen criminele activiteiten op nahouden. Jean-François Eap, de CEO van Sky ECC, zegt dat de bescherming van de persoonsgegevens van primordiaal belang is voor iedereen die zijn platform gebruikt.

Hoe dan ook, het Amerikaans-Canadese bedrijf probeert zijn reputatie van "onkraakbaar" hoog houden. Tot gisteren leek het onmogelijk om het systeem te kraken. Op zijn website belooft het bedrijf dat, wie erin slaagt om zijn systeem te kraken, een prijs van 5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) krijgt.

Dankzij de politie-actie van gisteren kon 17 ton cocaïne worden onderschept. 1,2 miljoen euro werd in beslag genomen en 48 mensen werden opgepakt. In totaal werden 1 miljard versleutelde berichten onderschept, waarvan al 500 miljoen zijn uitgelezen.

Het federaal parket ontkent de beweringen van Sky ECC en zegt dat ze wel degelijk de servers van het bedrijf hebben gekraakt.

Meest gelezen