Videospeler inladen...

Betoging tegen politiegeweld in Athene mondt uit in rellen

Zo'n 5.000 mensen kwamen gisteravond op straat in Athene om te protesteren tegen het toenemende politiegeweld.  De aanleiding was het hardhandige optreden zondag tegen enkele families omdat die de coronamaatregelen niet zouden hebben gerespecteerd. Vijf politieagenten en zestien relschoppers werden gearresteerd, dat heeft de Griekse politie gemeld."Mensen zitten op hun tandvlees na 4 maanden lockdown", zegt correspondent Bruno Tersago in Athene. 

De rellen begonnen toen een groep van ongeveer 200 gemaskerde demonstranten zich afscheidde van de rest van de betogers en in de richting van het politiecommissariaat van de wijk Nea Smyrni trok. In die buitenwijk van Athene werden zondag enkele mensen gecontroleerd op het overtreden van de coronamaatregelen, toen ze op een bank in het park zaten.

"Die controle verliep bijzonder hardhandig", zegt correspondent Bruno Tersago in Athene, "en dat lokte protest uit van enkele omstaanders. Daarop haalde de politie de wapenstok boven en dat werd dan weer gefilmd door andere mensen. Die beelden werden op sociale media gezet, en lokten massaal verontwaardiging uit." 

Bekijk hier de beelden van de hevige rellen in Athene, en onder de video verder.

Videospeler inladen...

Avondklok om 7 uur 's avonds

Een menigte van hooligans, onder wie voetbalhooligans hebben een aanvankelijk vreedzame demonstratie gebruikt om het Atheense stadsdeel Nea Smyrni in chaos te storten. Ze gooiden brandbommen, voetzoekers en stenen naar de politie, vernielden geparkeerde auto's en staken vuilniscontainers in brand. Zelfs bomen werden in brand gestoken. De relschoppers vielen bovendien de agenten met ijzeren staven aan.

De politie antwoordde met traangas en waterkanonnen. Het kwam tot straatgevechten met de relschoppers. Een politieagent raakte daarbij ernstig gewond aan het hoofd en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Pas deze ochtend keerde de rust terug.  Premier Kyriakos Mitsotakis riep op om het geweld tegen de politie te staken: "Blinde woede leidt tot niets", zo klonk het. 

"De manifestatie was niet alleen tegen de politie of de politiek gericht", zegt Bruno Tersago. "Mensen zitten op hun tandvlees en reageren emotioneel. We leven intussen al 4 maanden met een strenge lockdown waarbij je alleen naar buiten mag voor een beperkt aantal redenen en de avondklok tijdens de week ingaat om 21 uur. Tijdens het weekend is dat zelfs al om 19 uur." 

Meest gelezen