Radio 2

Bijna 22.000 coronaboetes in provincie Antwerpen afgelopen jaar: "Opvallend hoog aantal in Kempense grensgemeenten"

In de provincie Antwerpen zijn er het voorbije jaar ruim 21.700 coronaboetes uitgeschreven, dat schrijft het Nieuwsblad. De meeste boetes werden uitgeschreven in de politiezones Antwerpen (8.000) en Mechelen-Willebroek (2.500), maar ook in de politiezone Kempen-Noord-Oost werden heel wat boetes uitgedeeld. Daar lag het aantal boetes in grensgemeenten Ravels en Arendonk opvallend hoog. "En dat komt door de vele grenscontroles", zegt korpschef Katrien Goffings.

Ondanks dat Ravels en Arendonk vrij kleine gemeenten zijn, werden er toch heel wat coronaboetes uitgeschreven. "Tijdens de eerste lockdown hebben we grenscontroles gedaan op niet-essentiële verplaatsingen en reizen", zegt Goffings. "Er staken heel wat mensen de grens over zonder geldige reden. Ook Nederlanders bleken de regels niet te kennen."

Tegenwoordig hebben de mensen een verklaring op eer bij. Die is moeilijk te controleren

Katrien Goffings, korpschef politiezone Kempen-Noord-Oost

Ook nu zijn er controles op niet essentiële verplaatsingen of reizen, maar er zijn minder inbreuken. "De meeste mensen hebben een verklaring op eer bij. Het is niet gemakkelijk om de echtheid daarvan te controleren", vertelt Goffings. "Nu merken we dat het merendeel van de boetes wordt uitgeschreven aan families die bij elkaar komen of aan mensen die de avondklok schenden."

21.700 boetes in de provincie

In onze provincie zijn er in totaal ruim 21.700 coronaboetes uitgeschreven afgelopen jaar, dat blijkt uit een onderzoek van het Nieuwsblad. De koplopers zijn de politiezone Antwerpen, met bijna 8.000 boetes en politiezone Mechelen-Willebroek met bijna 2.500 coronaboetes. 

Het aantal boetes in de provincie Antwerpen lijkt mee te vallen in vergelijking met de andere provincies. Nog geen 12 op 1.000 inwoners heeft een boete gekregen, terwijl dat aantal in Oost- en West-Vlaanderen oploopt tot 16 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelfs tot 32 op 1.000 inwoners.

Meest gelezen