janssens-ron@telenet.be

Circuit Zolder zet meer in op elektrische auto's: "Racewagens zonder geluid en zonder geur, 't wordt een nieuwe ervaring"

Circuit Zolder wil vanaf dit jaar meer en meer de kaart van de elektrische wagens trekken. Er komen minstens twee races met alleen maar elektrische bolides. Daarnaast krijgt ook het fietsgebeuren veel aandacht op de kalender. Maar over het al dan niet toelaten van publiek, zijn nog vraagtekens door de  coronamaatregelen.

Ook dit jaar staan weer verschillende grote autosportevenementen op de kalender van Circuit Zolder die vanmiddag is voorgesteld. Er zijn onder meer de 24 uren van Zolder, de Historic Grand Prix, de DTM, de Truck Grand Prix en het Amerikaans Festival met de Europese NASCAR finales. Maar daarnaast komt ook de Pure ECTR, dat is het Europees toerwagenkampioenschap met alleen maar elektrische auto's van drie merken. "Dat wordt een heel nieuwe beleving met wagens die geen geluid maken, geen verbrandingsmotoren hebben en dus nauwelijks geur verspreiden. Daarnaast hebben we het ERA kampioenschap met elektrische éénzitters, die het circuit mee heeft ontwikkeld. Daardoor kunnen bijvoorbeeld zes racers het tegen elkaar opnemen in exact dezelfde wagen, want de maximumsnelheid, het aantal pk's, ... dat kan allemaal perfect afgesteld worden. Daaraan koppelen we trouwens een racingschool om jonge racers een kans te geven," vertelt directeur Harry Steegmans.

Het circuit is een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandelverkenningen van de streek

Harry Steegmans directeur Circuit Zolder

Een tweede pijler voor de toekomst zit in de functies naast de auto- en motorsport. Fietsen wordt alsmaar belangrijker: het avondfietsen op het circuit, de bmx-piste, het jaarlijkse veldrijden, in de toekomst de wielerbaan, ...  in juli de Europese BMX-kampioenschappen. De komende maanden worden veel internationale delegaties verwacht die zich op de BMX-track komen voorbereiden op de Olympische Spelen. "Een volgende logische stap is de uitbouw van Circuit-Zolder tot een infopunt voor het toerisme in de regio, voor mountainbikers, fietsers en wandelaars die het gebied van De Wijers willen verkennen. Het nieuwe Café Circuit - vroeger The Wheels - zal daarvoor het startpunt zijn. Daar komt trouwens ook een padelclub," kondigt Harry Steegmans aan.

De directie wil ook de accodomatie nog meer benutten voor beurzen, zakenevents, ... en andere organisaties samen met partners uit de vastgoedwereld. Dat kan dan gecombineerd worden met een rijvaardigheidstraining met ProMove, zoals een fietsavondje…  In september is een fietsbeurs gepland, waarbij de bezoekers fietsen ter plaatse kunnen testen. 

Afwachten wanneer het publiek mag komen

Voor welke evenementen publiek kan toegelaten worden door de coronamaatregelen, blijft op dit moment een beetje afwachten. Ze houden er rekening mee dat de eerste evenementen zonder publiek zullen plaatsvinden, en dat vanaf de zomer geleidelijk - met beperkingen - toeschouwers worden toegelaten. "Maar we hebben een dynamische kalender in elkaar gebokst. Als er echt teveel beperkingen zijn, kunnen we schuiven met een aantal evenementen. Een 24 Uren van Zolder zonder publiek begin juli zien we bijvoorbeeld niet zitten, dan zouden we ze verschuiven naar september," blijft voorzitter Jacques Heynen realistisch. 

Meest gelezen