Deze aanhanger zwaait met een foto van president Magufuli, maar van hem is er voorlopig geen spoor.

Waar is president John Magufuli van Tanzania? Afwezigheid voedt geruchten over coronabesmetting

In Tanzania is onrust ontstaan omdat president Magufuli al sinds eind vorige maand niet meer in het openbaar gezien is. De oppositie spreekt over "een crisis" en sommige media schrijven dat de president besmet is met het coronavirus en behandeld wordt in een ziekenhuis in buurland Kenia. Magufuli raakte eerder berucht omdat hij het belang van de corona-epidemie altijd minimaliseerde.

De laatste keer dat president Magufuli in het openbaar gezien werd was op 27 februari. Hij was nadien ook niet aanwezig op een regionale top van Oost-Afrikaanse leiders. Nu zijn er wel meer leiders die een tijdlang de openbaarheid schuwen, maar in het geval van Magufuli is dat eerder uitzonderlijk.

Het gonst intussen van geruchten als zou de president ziek zijn. Volgens sommige media is hij besmet met het coronavirus en wordt hij behandeld in een ziekenhuis in buurland Kenia. Sommige media beweren zelfs dat hij in kritieke toestand is. 

Oppositieleider Tundu Lissu sluit zich niet aan bij die geruchten, maar wil wel duidelijkheid. De afwezigheid van de president is "een ernstig probleem", aldus Lissu. 

Hij merkt op dat vorige leiders van Tanzania wel open communiceerden over hun gezondheidsproblemen. 

"Drie dagen gebed en het virus is weg"

Dat mag dan zo zijn, feit is wel dat recent een aantal topfiguren in Tanzania ziek zijn geworden en enkelen zijn zelfs overleden, zonder dat daar een reden voor gegeven is. Het gaat onder meer om voormalige ministers, een gewezen gouverneur van de centrale bank en een leider van het eiland Zanzibar. Van die laatste is geweten dat hij besmet was met het coronavirus.

Als dat bij de president ook zou zijn, dan is dat erg vervelend voor het regime. President Magufuli heeft wel een erg bijzondere manier gevonden om het virus in zijn land aan te pakken. Vorige maand nog verklaarde hij zijn land "coronavrij", terwijl er dagelijks nog mensen stierven. Tanzania bestelde ook geen vaccins, omdat die "niet nodig waren". De plotse toename van overlijdens werd officieel toegeschreven aan andere aandoeningen, maar niet aan het virus. De regering zette ook de media onder druk om niet te berichten over de epidemie. Magufuli zei ook dat hij de vaccins niet vertrouwt omdat "die zijn gemaakt door het Westen, dus door de blanken". 

John Magufuli is 61 en is sinds 2015 president van Tanzania. Sindsdien vervolgt hij dissidenten, opposanten en kritische journalisten. Internationaal en in eigen land krijgt hij kritiek wegens schendingen van de mensenrechten en de persvrijheid. 

Magufuli is fanatiek katholiek. Hij vervolgt holebi's en kant zich tegen gezinsplanning. De coronacrisis kon volgens hem bedwongen worden door drie dagen te bidden. Hij voert ook een erg nationalistische retoriek waarbij alles wat uit het buitenland komt en zeker uit het Westen gewantrouwd wordt. Dat geldt voor vaccins, maar ook voor testkits voor het coronavirus. 

Meest gelezen