Videospeler inladen...

De Boeddha keert terug in het Afghaanse Bamiyan, 20 jaar na verwoesting door de taliban

Precies 20 jaar nadat de fundamentalistische militie taliban de twee monumentale boeddhabeelden in de rotswand van Bamiyan in Afghanistan hebben opgeblazen, is daar een driedimensionele projectie van de Boeddha in een van de nissen verschenen. Het maakte deel uit van een indrukwekkende, maar kleine ceremonie in het nog altijd door oorlog verscheurde Afghanistan.

Gisteren was het precies 20 jaar geleden dat de taliban de twee grote boeddhabeelden -of wat er van overbleef- in Bamiyan tot ontploffing brachten. Sindsdien waren de tientallen meters hoge nissen leeg; tenminste tot gisteravond. 

Tijdens een nachtelijke ceremonie werd toen een 56 meter hoog driedimensioneel beeld van de Boeddha geprojecteerd in de grootste nis in de bergwand. Naast de lokale bevolking waren ook overheidsambtenaren en buitenlandse gasten aanwezig. Er was ook een grote beveiliging om eventuele terroristen af te schrikken.

Het opblazen van de twee monumentale beelden leidde in 2001 tot wereldwijde verontwaardiging. Bamiyan -in het centrum van Afghanistan- was door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot werelderfgoed, maar dat weerhield de taliban er niet van om de volgens hen "heidense" beelden te vernielen. (Lees verder onder de foto).

Een van de wereldberoemde boeddha's van Bamiyan, voor en na de verwoesting.

De boeddha's van Bamiyan

De twee grote boeddhabeelden werden in de 6e en 7e eeuw uitgehouwen in de bergwanden van Bamiyan, toen het boeddhisme daar nog sterk aanwezig was. Bamiyan ligt langs een zijtak van de beroemde Zijderoute, langswaar het boeddhisme vanuit India via Afghanistan naar China, Korea en Japan is getrokken.

Bekijk hier beelden van de boeddha's van Bamiyan toen en nu en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De beelden waren 56 en 38 meter hoog en waren daarmee -na de enorme boeddha van Leshan in China- de grootste boeddhabeelden ooit. Na de intocht van de islam in Afghanistan liepen de beelden schade op. Onder meer de Afghaans-Indiase Moghulkeizers Babur en de fundamentalist Aurangzeb lieten de beelden beschieten door hun artillerie, maar die kon hen niet vernietigen. 

Er is overigens veel meer dan de twee grote boeddhabeelden. In nissen en grotten in de bergwanden in de buurt zijn tal van kleinere boeddhistische beelden en muurschilderingen aan het licht gekomen. Die doen soms denken aan de weliswaar veel grotere boeddhistische kunstwerken in de grotten van Dunhuang langs de Zijderoute in China.

Een muurschildering in een van de grotten achter de beelden van de Boeddha in Bamiyan.

Meest gelezen