Het park waar het slachtoffer dood werd aangetroffen.
James Arthur Photography

Drie jongeren die verdacht worden van dood homoseksuele man al bekend bij politie: "Veelvoorkomend verhaal"

De drie jongeren die betrokken zouden zijn bij de dood van een homoseksuele man afgelopen weekend, zouden al bekend zijn bij de politie en het gerecht. “Dat is een bekend verhaal”, zegt professor jeugdcriminologie Yana Jaspers in “De ochtend”. “Veel jongeren die herhaaldelijk criminele feiten plegen, hebben vaak veel problemen op andere levensgebieden.”

Beluister het gesprek in "De ochtend" en/of lees verder:

Afgelopen zaterdag werd een 42-jarige man dood aangetroffen in een park in Beveren. Het slachtoffer had daar afgesproken via Grindr, een homo-datingapp.

De drie jongeren die betrokken zouden zijn bij zijn dood, zijn intussen in een gesloten instelling geplaatst. Omdat ze minderjarig zijn, geeft het parket niet veel informatie prijs. Wat we wel weten, is dat de jongeren al bekend zijn bij de politie en het gerecht. 

Een veelvoorkomend verhaal, volgens Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie aan de VUB. Volgens haar is het niet evident om jongeren die in de criminaliteit belanden, weer op het rechte pad te krijgen.

Streng straffen van jongeren werkt niet afschrikkend, maar verergerend

Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie VUB

 "We weten dat een groot aantal jongeren die herhaaldelijk criminele feiten plegen, vaak een meervoud aan problemen hebben op meerdere levensgebieden", zegt Jaspers in "De ochtend".  

"Dit gebeurt niet holderdebolder. We zien dat jonge delinquenten vaak psychiatrische diagnoses hebben zoals gedrags- en stemmingsstoornissen en ADHD, maar ook trauma en depressie", zegt Jaspers. Volgens haar zijn zulke jongeren ook vaak maatschappelijk kwetsbaar door een opstapeling van nadelen zoals kansarmoede, gebrekkige schooltrajecten en socio-economische deprivatie (zoals te weinig geld).

Acht risicofactoren

Volgens Jaspers is het moeilijk om een pasklare oplossing te vinden voor het probleem. "Het is belangrijk om de maatschappij te beschermen, maar ook om de jongeren te helpen", zegt Jaspers. Het straffen van minderjarigen alsof ze volwassen zijn, werkt volgens haar niet.

"We weten dat het streng straffen van jongeren niet afschrikkend, maar juist verergerend werkt", zegt Jaspers. "Er zou ingezet moeten worden op preventie door acht grote risicofactoren aan te pakken. Dat zijn zaken als antisociaal gedrag, het hebben van delinquente peers (vriendenkring red.), familiale problemen, slechte school- en werkprestaties, het gebrek aan zinvolle vrije tijd, enzovoort." 

Meest gelezen