BELGA

Onderzoeksrechter trekt zich terug na wrakingsverzoek van Dries Van Langenhove

In het gerechtelijk onderzoek naar Dries Van Langenhove en enkele andere leden van de uiterst-rechtse groepering Schild & Vrienden heeft de onderzoeksrechter beslist om zich terug te trekken. De advocaat van Van Langenhove had een wrakingsverzoek ingediend, omdat ze volgens hem vooringenomen zou zijn. "Er werd een andere onderzoeksrechter aangesteld", klinkt het. 

Na de uitzending van ons reportagemagazine "Pano" over de uiterst-rechtse groepering Schild & Vrienden in 2018, werd er een onderzoek gestart naar oprichter Dries Van Langenhove en enkele andere leden. Van Langenhove is intussen ook verkozen tot Kamerlid, in de fractie van Vlaams Belang. 

Al die tijd was het onderzoek in handen van Annemie Serlippens. Maar enkele dagen geleden diende de advocaat van Van Langenhove een wrakingsverzoek in. Volgens hem was Serlippens vooringenomen, omdat ze verschillende tweets geliket zou hebben, die gericht waren tégen Van Langenhove. 

De onderzoeksrechter heeft zich nu neergelegd bij die wraking. Dat laat de Gentse rechtbank van eerste aanleg weten in een kort persbericht. "Onderzoeksrechter Serlippens heeft berust. Door de afdelingsvoorzitter werd een andere onderzoeksrechter aangesteld", klinkt het. Het is overigens niet de eerste keer dat Serlippens gewraakt wordt. Enkele weken geleden werd ze ook gewraakt in het onderzoek naar de vroegere Optima-topman Jeroen Piqueur. 

Door de afdelingsvoorzitter werd een andere onderzoeksrechter aangesteld

De vraag is nu of er gevolgen zullen zijn voor het onderzoek en welke gevolgen dat dan eventueel zijn. Zo is het de vraag of het onderzoek hierdoor vertraging zal oplopen of niet. 

Eerder vandaag raakte bekend dat de bijzondere Kamercommissie Vervolgingen voorstelt om de onschendbaarheid van Kamerlid Dries Van Langenhove (onafhankelijk lid van de Vlaams Belang-fractie) op te heffen. Het parket had die opheffing gevraagd omdat het Van Langenhove voor de rechter wil wegens schending van de racisme- en wapenwetgeving. De voltallige Kamer moet nu nog beslissen, maar dat wordt wellicht een formaliteit. 

In het verslag staat dat het gerechtelijk onderzoek tegen Dries Van Langenhove "grondig werd gevoerd" en dat de voorwaarden om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen vervuld zijn. De commissie Vervolgingen hoorde eerder de betrokken procureur-generaal en Van Langenhove zelf. Ook Van Langenhove zelf had trouwens gevraagd om zijn onschendbaarheid als op te heffen, waardoor hij voor de rechter gebracht kan worden.

Meest gelezen