Arts Gabry Kuijten uit Edegem coördineert My Cancer Navigator: "Wij helpen kankerpatiënten met vragen die ze niet altijd beantwoord krijgen via de gebruikelijke kanalen"

Als je kanker hebt en door de bomen het bos niet meer ziet of na je doktersbezoek nog met vragen zit, kan je terecht bij My Cancer Navigator. Dat is een gratis informatieservice van het Antikankerfonds.  Het is immers meer dan ooit van belang om goed en duidelijk geïnformeerd en ondersteund te worden als je te maken krijgt met kanker. Dokter Gabry Kuijten uit Edegem is initiatiefneemster en coördinator van het project. Ze kwam er meer uitleg over geven bij Radio 2 Antwerpen.

De coronacrisis weegt voor iedereen zwaar, maar de rugzak van de ene is al meer gevuld dan die van de andere. Zo is er bijvoorbeeld extra bezorgheid bij kankerpatiënten. "Om te beginnen zijn er door corona een pak diagnoses later gesteld dan normaal", zegt dokter Gabry Kuijten, coördinerend arts van My Cancer Navigator. "In de eerste lockdown zijn er zelfs 5000 diagnoses minder gesteld dan het jaar daarvoor. Mensen die al een diagnose hadden, hebben vaak hun behandeling moeten uitstellen of konden niet terecht voor bepaalde afspraken. Dat brengt uiteraard veel extra onzekerheid met zich mee."

My Cancer Navigator bestaat al van voor de coronacrisis. Kankerpatiënten en hun familie kunnen er terecht met vragen na een consultatie bij de dokter. "Het eerste aanspreekpunt is en blijft uiteraard de huisarts en het behandelend team, maar soms zijn er dingen die patiënten niet durven vragen, of ze begrijpen de uitleg niet helemaal, of er is niet genoeg tijd. Ze kunnen dan bij ons terecht voor aanvullende informatie en ondersteuning. Wij werken met een team van artsen en wetenschappers en proberen op een heel gepersonaliseerde manier vragen te beantwoorden", aldus Kuijten.

Het begint vaak met een medisch-wetenschappelijke vraag, maar in de interactie met de mensen die bij ons aankloppen, merk je toch dat er heel veel gevoelens van angst en onzekerheid spelen

Gabry Kuijten, coördinator MY Cancer Navigator

Tijd is goud waard

"In het gangbare proces van een kankerbehandeling is tijd vaak een groot probleem", vertelt Kuijten nog. "Als je naar de dokter gaat, zie je zelf hoe vol de wachtzaal altijd zit. Het is daarom niet altijd mogelijk om een lang en uitgebreid gesprek te hebben bij de dokter. Mensen vinden het soms ook moeilijk om hun arts vragen te stellen, of hun vragen komen pas als ze weer thuis zijn. Daarom is het goed dat wij laagdrempelig en gratis kunnen werken, zodat mensen zich niet geremd voelen om over hun emoties te spreken of extra vragen te stellen."

My Cancer Navigation wordt volledig gedragen door het Antikankerfonds, dat op zijn beurt kan bestaan door donaties. Nadat je contact hebt opgenomen, krijg je een gesprek met iemand van het team die uitlegt hoe My Cancer Navigator werkt. Nadien beslis je zelf en vrijblijvend of je meer ondersteuning van hen verwacht of niet. Alle info vind je op de website van het Antikankerfonds.

Meest gelezen