Wetenschappers stellen vast: hoe meer stuifmeel in de lucht, hoe meer besmettingen met corona

Wetenschappers hebben ontdekt dat er meer mensen met het coronavirus besmet raken als er veel stuifmeel in de lucht is. Dat stuifmeel mensen meer vatbaar zou maken voor  corona, is niet bewezen. Maar er zijn studies die dat wel doen vermoeden. 

De wetenschappers hebben gegevens verzameld van 130 pollen­meetstations in 31 landen, verspreid over heel de wereld. Ze hebben in al die landen ook gegevens opgevraagd over het aantal corona­besmettingen. Overal was te zien dat het aantal besmettingen toenam naarmate er meer stuifmeel in de lucht was. Voor elke 100 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht nam het aantal besmettingen met gemiddeld 4 procent toe.    

De cijfers bewijzen niet dat stuifmeel de kans op besmetting met het corona­virus bevordert. Maar eerder onderzoek heeft wel aangetoond dat blootstelling aan stuifmeel­korrels de aanmaak van antivirale stoffen in het lichaam vermindert. Antivirale stoffen beschermen ons tegen virussen. Wie weinig antivirale stoffen aanmaakt, loopt meer kans om met een virus besmet te geraken.    

Het lijkt de wetenschappers dan ook aannemelijk dat stuifmeel wel degelijk de kans op een besmetting met het coronavirus vergroot. Ze raden mensen die behoren tot risicogroepen (mensen met een verminderde afweer) alvast aan om in het stuifmeel­seizoen een mondmasker te dragen dat extra beschermt, zoals een FFP2-masker dat nog beter filtert.  

Inbreng van Sciensano

Het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano heeft via zijn Aerobiologisch Surveillance Netwerk gegevens aangeleverd voor de studie, afkomstig van 5 pollenmeetstations. Maar aan de studie zelf heeft het niet meegewerkt. 

"De studie is heel degelijk",  zegt aerobiologe Ann Packeu van Sciensano. "Maar ze bewijst inderdaad niet dat blootstelling aan stuifmeel de kans op besmetting met corona vergroot. Bovendien zijn de meetgegevens die in de studie verwerkt zijn, beperkt tot begin maart vorig jaar. Op dat moment was het pollenseizoen in onze regio nog maar net begonnen, en stonden alleen maar de berken in bloei. Grassen bijvoorbeeld gaven toen nog geen stuifmeel af. Dus die meetgegevens ontbreken in de studie." 

De studie is heel degelijk, maar ze bewijst niet dat blootstelling aan stuifmeel de kans op besmetting met corona vergroot.

Ann Packeu, aerobiologe Sciensano

"We kunnen op dit moment alleen maar zeggen dat er een opvallend verband is tussen de hoeveelheid stuifmeel in de lucht en het aantal corona­besmettingen. Maar wat de aard is van dat verband, moet nog verder onderzocht worden", besluit Packeu.

De studie is uitgevoerd onder leiding van wetenschappers van de Technische Universiteit van München in Duitsland en is verschenen in het tijdschrift PNAS.

Meest gelezen