BEKIJK – Vaccin Johnson & Johnson goedgekeurd door Europa: hoe werkt het? En waarom is maar één prik nodig? 

Het vaccin van Johnson & Johnson krijgt groen licht van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Vanaf april kan het ook in ons land – dat 5 miljoen dosissen heeft besteld - worden toegediend. Groot voordeel: er is maar één prik nodig. Waarom dat zo is en hoe goed het werkt, kan je hieronder bekijken. Professor Geert Leroux-Roels, oprichter van het Centrum voor Vaccinologie van de Gentse universiteit, geeft tekst en uitleg.

Hoe werkt het vaccin van Johnson & Johnson?

Het vaccin van Johnson & Johnson (J&J) is het resultaat van internationale samenwerking. Er is een sterke Belgische bijdrage van Janssen Pharmaceutica (of beter Janssen Vaccines & Prevention). En het Gentse centrum van professor Leroux-Roels werkte mee aan de klinische studies. De productie van het vaccin startte in het Nederlandse Leiden, maar gebeurt intussen op verschillende plaatsen. Hoe het precies werkt, legt vaccinoloog Geert Leroux-Roels hieronder uit.

Videospeler inladen...

Hoe effectief is het vaccin?

Het vaccin van J&J biedt met één dosis een zeer goede bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden, in alle leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit de klinische studies. In deze video geeft professor Leroux-Roels meer toelichting over de efficiëntie van het vaccin. 

Videospeler inladen...

Waarom is er maar één prik nodig?

Omdat er ontzettend veel vaccins nodig zijn om de wereldwijde pandemie te bestrijden, besloot J&J om te onderzoeken hoe doeltreffend één dosis kon beschermen tegen corona. Dat maakt de verdere uitrol van het vaccinatieprogramma heel wat makkelijker. Maar hoe komt het dat één prik volstaat? Of zal op termijn misschien toch een tweede prik nodig zijn? Professor Leroux-Roels legt het uit in onderstaande video.

Videospeler inladen...

Wat zijn de verwachte bijwerkingen?

Net zoals bij de andere vaccins kunnen er lichte bijwerkingen optreden wanneer je het vaccin van J&J gekregen hebt. Maar je hoeft je daarover geen zorgen te maken, zo blijkt uit deze laatste video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen