Radio 2

Hooglede pakt vandalisme op speel- en voetbalpleinen aan: "Camera's en extra patrouilles moeten vandalisme tegengaan" 

Onlangs werd er brand gesticht op het pas geopende speelplein de Zoeber in Hooglede. Het materiaalhok  van de speelpleinwerking ging toen in vlammen op. Daarom wil de gemeente, samen met de politiezone RIHO, het probleem van vandalisme kordaat aanpakken. 

De gemeente Hooglede wil onder andere camera's plaatsen op de speel- en voetbalpleintjes die afgelegen liggen. "De locaties buiten de bebouwde kom  zijn veel vatbaarder voor vandalisme en inbraken", legt Frederik Sap (Open VLD), schepen in Hooglede uit. "Het is nooit leuk voor verenigingen dat ze getroffen worden door vandalisme of diefstal. En net omdat verenigingen heel belangrijk zijn voor ons, nemen we kordate acties."

We bieden verenigingen de mogelijkheid om binnencamera's te plaatsen

Frederik Sap (Open Vld), Eerste schepen van Hooglede

Kordate aanpak

Intussen is de politie al gestart met extra patrouilles in de buurt van de speelpleinen om een oogje in het zeil te houden. "Er wordt nu voor een langere periode intensief gepatrouilleerd, zowel overdag als 's nachts", zegt schepen Sap. "Daarnaast wordt er ook nachtverlichting voorzien met bewegingsdetectie."

 "We zullen ook camera's voorzien op de toegangszones van de pleintjes.  De camerabeelden worden niet live doorgestuurd, maar worden wel opgeslagen om ze te kunnen gebruiken wanneer er een nieuw geval van vandalisme of inbraak is. De camera's dienen dus als afschrikmiddel maar zullen ook helpen bij het vinden van mogelijke daders", vertelt de schepen.

Vereningen worden betrokken

Ook de verenigingen zelf worden betrokken. Ze krijgen de mogelijkheid om binnencamera's te plaatsen en er worden inbraakpreventiecampagnes georganiseerd voor de verenigingen. "Zo komt een preventiespecialist van de politiezone RIHO langs bij de verenigingen. Op die manier krijgen de verenigingen tips om hun lokalen en werking te beveiligen", vult Frederik Sap aan.

Radio 2

Meest gelezen