Videospeler inladen...

Jeugdboekenmaand in basisschool Klim-Op in Sint-Truiden: “We hebben zelf een leeshut gebouwd”

De hele maand maart is het Jeugdboekenmaand en ook in basisschool Klim-Op in Sint-Truiden wordt dat gevierd. Er is een wedstrijd om het meeste boeken te lezen en de kinderen bouwden samen met de directeur een houten leeshut.

Deze maand is het Jeugdboekenmaand en dat laten ze in basisschool Klim-Op in Sint-Truiden niet zomaar voorbijgaan. Lezen is de topprioriteit van de school en daarom hebben ze een eigen leeshut gebouwd op de speelplaats. Het idee kwam van de leerlingen en leerkrachten zelf en met enkele houten plankjes en wat creativiteit werd de hut werkelijkheid. Ook loopt er deze maand een wedstrijd in de hele school. De leerlingen moeten zoveel mogelijk boeken lezen. De klas die wint, krijgt een boekenbon. 

“Als de leerlingen een boek gelezen hebben, krijgen ze een sticker om op de klasdeur te hangen. De klas met de meeste stickers, wint de wedstrijd,” vertelt juf Paulien Vaes van het tweede leerjaar. Niet iedereen leest even graag, maar de school wil dat bevorderen met zulke initiatieven. Het lijkt te werken. “Onze klas leest niet zo graag, maar het begint wel te komen. We sporen mekaar aan om veel te lezen, zodat we de wedstrijd kunnen winnen. Ondertussen hebben we toch al 5 stickers verdiend,” vertelt leerling Helena.

Natuurlijk wordt er hier en daar wat gefoefeld. De leerkrachten zochten dan ook een manier om te controleren of de kinderen hun boek wel echt gelezen hebben. “We lossen dat op door telkens drie vraagjes te stellen en als ze die kunnen beantwoorden, verdienen ze een sticker. Daarvoor moeten ze het boek dus wel gelezen hebben,”vertelt juf Paulien. Op die manier zet de school ook in op begrijpend lezen, want dat is voor veel kinderen niet gemakkelijk. 

Lees verder onder de foto.

Leeshut

Op de speelplaats staat een houten hut, waar de kinderen in alle rust hun boekje kunnen lezen. De hut werd dan ook ‘leeshut gedoopt’. Het idee kwam van de kinderen en de leerkrachten zelf. “We deden een project rond lezen en dachten na over een leeshut. Eerst wilden we die maken in een steegje bij de bomen, maar uiteindelijk hebben we ze op de speelplaats gebouwd," vertelt leerling Menno. “We hebben alle planken naar hier gedragen met de hulp van de directeur en dan hebben we de hut samen in elkaar gestoken. Af en toe mochten we ook eens met de hamer slaan,”lacht Menno. 

Meest gelezen