© W. Pattyn - creative.belgaimage.be

Kalmthoutse Heide leidt wandelpaden tijdelijk om, om broedende vogels te beschermen

De Kalmthoutse Heide gaat enkele wandelpaden tijdelijk afsluiten en omleiden. Dat doen ze omdat het broedseizoen van de vogels eraan komt. Door corona zijn er heel wat meer wandelaars. Die doen de vogels schrikken, waardoor ze hun broedplaats moeten verlaten. "Een aantal vogelsoorten hebben het daardoor erg moeilijk", zegt coördinator Jan Weverbergh van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Het broedseizoen begint op 15 maart en dan zijn we best extra voorzichtig voor de vogels in de natuurdomeinen, zeker nu we massaal gaan wandelen. Op de Kalmthoutse Heide gaan ze daarom zelfs enkele wandelpaden tijdelijk afsluiten en omleiden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "Enkele zeldzame vogels hebben het de laatste jaren moeilijk", vertelt Jan Weverbergh.

Grondbroeders beschermen

De verschuiving van de wandelpaden dient vooral om de grondbroeders te beschermen. "Er zijn een aantal vogelsoorten die op de grond broeden", vertelt Weverbergh. "Zij zitten vaak dicht tegen wandelpaden en worden opgeschrikt door wandelaars. Daardoor moeten ze hun nest verlaten en hebben ze minder broedsucces."

Honden aan de leiband

Er wordt ook nogmaals op gedrukt om honden aan de leiband te houden. "Honden die van de paden afwijken, kunnen ook grondbroeders tegenkomen. De vogels schrikken daarvan en verlaten opnieuw hun nest", legt Weverbergh uit.

Ook in het Gentse natuurreservaat Bourgoyen komt het broedseizoen op gang. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We bieden nog altijd mooie wandelpaden aan, maar weg van het broedgebied. Wandelaars blijven dus welkom

Jan Weverbergh, coördinator Grenspark Kalmthoutse Heide

Het probleem blijkt al jaren aan de gang te zijn. "Er zijn een aantal belangrijke vogelsoorten die het al jaren moeilijk hebben. We gaan hen beschermen door meer rust te creëren op de Kalmthoutse Heide", klinkt het. 

Maar er mag nog altijd gewandeld worden: "We bieden nu nog steeds mooie wandelpaden aan, maar weg van het broedgebied", klinkt het. "Wandelaars blijven dus welkom."

kasto80

Meest gelezen