Kindercoach uit Holsbeek brengt overprikkelde kinderen tot rust in zelfgemaakte "snoezelboxen"

Kindercoach Charlotte Feyaerts uit Holsbeek laat angstige en overprikkelde kinderen in kleuterscholen en kinderdagverblijven tot rust komen in "snoezelboxen". Dat zijn mobiele, opvouwbare ruimtes, waarin kinderen zich kunnen afzonderen. "Er zijn zoveel prikkels in een klas en soms kan dat net te veel zijn voor een kind. In een snoezelbox kunnen kinderen zich even afzonderen als ze even rust nodig hebben."

"Een snoezelbox is een houten kubus van ongeveer 1 vierkante meter groot. Er ligt een matrasje in, kussentjes en er staat een sfeerlichtje in", vertelt Kindercoach Charlotte Feyaerts uit Holsbeek aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Feyaerts bedacht de snoezelbox om kinderen tot rust te laten komen. "Snoezelen is iets wat eigenlijk vooral gekend is om rust te brengen bij kinderen met een beperking of bij dementerende ouderen. Maar snoezelen helpt ook overprikkelde kinderen."

Prikkels

"Er zijn zoveel prikkels in een klas", legt Feyaerts uit. "Denk aan licht, geluiden als het getik van een balpen en huilende klasgenootjes. Al die dingen komen binnen en het zenuwstelsel krijgt dat soms niet allemaal verwerkt. Dan wordt het sommige kinderen wat te veel en geraken ze overprikkeld en worden ze onrustig en angstig. Concentreren of luisteren wordt dan heel moeilijk."

"In een snoezelbox kunnen kinderen zich even afzonderen als ze even rust nodig hebben. De snoezelbox is zo gemaakt dat er zo weinig mogelijk licht of geluid binnenkomt, de box heeft de natuurlijke kleur en geur van hout, zodat er zo weinig mogelijk prikkels in de box zijn. Het is een mobiel, opvouwbaar rustplekje voor kleine kinderen die in een klas of speelruimte vol prikkels even nood hebben aan een afzonderingsmoment."

Lees verder onder de foto.

Omdat haar snoezelboxen zo succesvol zijn, heeft Feyaerts een webshop opgestart waar ouders, leerkrachten en kindercoaches de boxen kunnen aankopen. "Toen ik zelf als kleuterjuf voor de klas stond, merkte ik meteen dat het werkte. Het draagt bij tot rust en positiviteit bij de kinderen. Het is een veilige plek voor hen", aldus Feyaerts.

Meest gelezen