Videospeler inladen...

Leerlingen atheneum Beveren geschokt door moord in park vlakbij: "Verdachten zijn even oud als wij"

Tijdens de les levensbeschouwing hebben jongeren van het 5e middelbaar in het Koninklijk Atheneum in Beveren gepraat over de moord op een man in het park vlakbij. De verdachten zijn 3 jongeren van 16 en 17 jaar, en het is mogelijk dat de moord gebeurde omdat het slachtoffer homo was. De verdachten zijn in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. Omdat er vragen kwamen van de leerlingen, hebben de leerkrachten levensbeschouwing vanmorgen met hen gepraat over de feiten.

De leerkrachten in het Koninklijk Atheneum van Beveren zijn vanmorgen ingegaan op vragen en bedenkingen van leerlingen bij de dood van een man van 42 in een nabijgelegen park. De jongeren zijn vooral onder de indruk omdat het zo dicht bij hen gebeurde, omdat de mogelijke daders leeftijdsgenoten zijn, en omdat het mogelijke motief homohaat is.

Het zou nu toch wel normaal moeten zijn dat je mag kiezen voor wie je gevoelens hebt
Leerlinge van het K.A. Beveren

Bij veel van de jongeren in het atheneum heerst verwarring, boosheid en onbegrip, na de moord in het park. “16 of 17 jaar zijn, en zoiets doen, dat heeft wel een impact omdat wij ook die leeftijd hebben. Dat geeft echt wel een shock”, zegt een van hen. 

“We zijn echt geschrokken dat het zo dicht bij ons gebeurd is”, zegt een jongen. En een andere leerling begrijpt het niet: “We hebben het er thuis ook over gehad. Het is toch al 2021, het zou nu toch wel normaal moeten zijn dat je mag kiezen voor wie je gevoelens hebt en met wie je het leven wil delen.”

(Lees voort onder de foto van de gedenkplek voor de gedode man)

In de lessen levensbeschouwing proberen de leerkrachten antwoorden te bieden op de vragen van de jongeren. “Maar de leerlingen kunnen ook hun eigen mening kwijt in een veilige omgeving”, zegt directeur Kathleen Thomassen. “En het gaat zeker niet alleen over de moord, maar wel over keuzevrijheid en het respect voor andermans cultuur, keuze en geaardheid."

Het geweld mag geen reden zijn voor onze jongeren om niet voor hun geaardheid uit te komen
Kathleen Thomassen, directeur van K.A. Beveren

"Het geweld hier in Beveren is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’. Het is letterlijk om de hoek gebeurd. In het park dat vele jongeren kennen, waar ze samenkomen of passeren onderweg. Dat is heel confronterend, ook al omdat de verdachten hún leeftijd hebben. Twee van hen zijn zelfs van Beveren en omgeving. Sommige leerlingen zullen hen of hun familie misschien wel kennen. Dus ze hebben echt wel nood om erover te praten. Het geweld mag er ook zeker niet de oorzaak van zijn dat jongeren in de kast blijven, dat ze niet durven te zeggen wat hun geaardheid is. Het moet bespreekbaar blijven, ze moeten zich kunnen uiten, op welke manier ook.”

Bekijk ook de journaalreportage met de leerlingen in het Atheneum in Beveren:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen