Stephen Fry krijgt zijn vaccin in Westminster Abbey.

Liveblog - Tweede Pfizer-prik mag tot 5 weken na de eerste, nu ook vaccinaties in beroemde Britse kerk Westminster Abbey

De tweede coronaprik met het vaccin van Pfizer-BioNTech mag tot vijf weken na de eerste worden toegediend. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Tot nu toe ligt de termijn op drie weken. De coronacijfers lijken intussen te stabiliseren. En in Londen kan je nu ook gevaccineerd worden in de wereldberoemde kerk Westminster Abbey. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nu ook vaccinaties in beroemde Britse kerk Westminster Abbey, waar normaal koninklijke huwelijken, kroningen en begrafenissen plaatsvinden

In Londen kunnen Britten nu ook hun coronaspuitje krijgen in Westminster Abbey, de beroemde kerk in Londen, waar al eeuwenlang kroningen, huwelijken en begrafenissen van het Britse koningshuis plaatsvinden. Zo werd Elizabeth II in 1953 gekroond in de kerk en huwden prins William en Kate Middleton er in 2011. 

De kroning van Elizabeth II in 1953
1953 AP
Het huwelijk van prins William en Kate Middleton in 2011
2011 AP

Koningen, koninginnen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers worden er begraven. Onder meer wetenschappers Charles Darwin, Stephan Hawking, Isaac Newton en schrijvers Charles Dickens en Rudyard Kipling kregen er hun laatste rustplaats. 

De inentingen in Westminster Abbey vinden plaats in de zogenaamde "Poets' Corner", waar de dichters en schrijvers zijn begraven. Er zullen tot 2.000 spuitjes per week worden gezet. De Britse komiek, acteur en presentator Stephen Fry heeft zijn coronaspuitje alvast gekregen in Westminster Abbey. Hij beschreef het als "een geweldig moment".

"We zijn eraan gewend dat deze plaats vol mensen is en het voelt eigenaardig en verkeerd aan als ze leeg is", zei de deken van Westminster, David Hoyle. "Het is een groot voorrecht om dit land weer veilig en gezond te maken en we zijn verheugd om er deel van uit te maken."

Tweede prik Pfizer-vaccin kan tot 5 weken na eerste

De tweede prik met het coronavaccin van Pfizer-BioNTech kan tot 5 weken na de eerste prik worden toegediend. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land vanochtend beslist na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Mensen met onderliggende aandoeningen komen vanaf 2 april aan de beurt. 

Lees meer in dit artikel:

Voor het eerst meer dan 2.000 doden in één dag in Brazilië

In Brazilië zijn voor het eerst meer dan 2.000 mensen op één dag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit een officiële balans van het ministerie van Volksgezondheid. De voorbije 24 uur zijn in totaal 2.286 overlijdens geregistreerd.

Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen. Het virus eiste er reeds 270.656 mensenlevens. Al meer dan 11,2 miljoen Brazilianen raakten besmet. Vandaag kwamen er nog eens 79.876 infecties bij. Ook dat is één van de hoogste dagcijfers sinds de uitbraak van de pandemie.

"We zitten in de zwaarste periode van de pandemie in Brazilië. De besmettelijkheid van de varianten maakt de epidemie nog erger. Het jaar 2021 gaat nog heel zwaar worden", verklaarde pneumoloog en vorser Margareth Dalcolmo van gezondheidsinstituut Fiocruz, dat verbonden is aan het ministerie van Volksgezondheid.

Gisteren waarschuwde Fiocruz al dat de gezondheidszorg overspoeld wordt. In de hoofdsteden van 25 van de 27 deelstaten is de bezettingsgraad op de diensten intensieve zorgen meer dan 80 procent, volgens sommige rapporten is de maximumcapaciteit in een aantal steden intussen al bereikt.

De meeste deelstaten hebben vorige week strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dijken. Ook president Jair Bolsonaro, die de epidemie steeds heeft geminimaliseerd, sloeg woensdag een meer gematigde toon aan. De populistische president droeg zelfs een mondneusmasker. Bolsonaro ondertekende een wet die extra middelen vrijmaakt voor de aankoop van vaccins. De vaccinatie is traag uit de startblokken geschoten. Tot dusver kreeg 4,2 procent van de 212 miljoen inwoners van het immense land een eerste inenting.  

AFP or licensors

Flacon van eerste in VS toegediende coronavaccin naar museum

De flacon die de eerste dosis bevatte van het eerste coronavaccin dat in de Verenigde Staten is toegediend, zal worden opgenomen in het National Museum of American History in Washington D. C. De flacon zal deel uitmaken van een collectie van artefacten uit de pandemie. Dat meldt het museum op zijn website.

Het Northwell-ziekenhuis in New York, waar verpleegster Sandra Lindsay op 14 december als eerste in de Verenigde Staten gevaccineerd werd tegen het coronavirus, schonk het flesje van het gebruikte Pfizer-BioNTech vaccin samen met de naald, de vaccinatiekaart van de verpleegster en de beroepskleding die ze op de grote dag droeg aan het museum. Dat staat te lezen op de website van het museum-, onderwijs- en onderzoekscomplex Smithsonian, waartoe het National Museum of American History behoort.

"Die inmiddels historische objecten documenteren niet alleen de opmerkelijke wetenschappelijke vooruitgang die tijdens de pandemie werd geboekt, maar ook hoop voor miljoenen mensen die geraakt zijn door de crisissen die uit de pandemie voortvloeiden", verklaarde Anthea Hartig, de directeur van het museum. Volgens de John Hopkins-universiteit tekenen de Verengide Staten van alle landen ter wereld de hoogste absolute coronacijfers op, met meer dan 528.000 doden en meer dan 29 miljoen bevestigde besmettingen.

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt economisch plan van 1.900.000.000.000 dollar goed

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een coronasteunplan van 1.900.000.000.000 dollar (dat is 1.900 miljard dollar) definitief goedgekeurd. Het is de eerste belangrijke overwinning van president Joe Biden in het Congres. Vrijdag zal Biden het plan ondertekenen en dan kan het in werking treden.

Lees hier meer: 

Minister Vandenbroucke: "We gaan dat telewerk echt moeten volhouden"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hamert erop dat we ons strikt aan het telewerk moeten houden. "Ik hou mij er heel stipt aan. Sinds 1 oktober ben ik vier keer op kabinet geweest. Mijn echtgenote hoort mij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat discussiëren, zelfs met gesloten deuren. Telewerk is niet simpel, maar we gaat dat echt moeten volhouden. De aandacht is aan het verslappen en dat brengt grote risico's mee. Als we de aangekondigde versoepelingen niet in gevaar willen brengen, moeten we nu telewerken." 

Als we de aangekondigde versoepelingen niet in gevaar willen brengen, moeten we nu telewerken

Frank Vandenbroucke

De minister vertelde dat in een langer gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1 over 1 jaar coronacrisis. Ook infectioloog Erika Vlieghe sluit zich bij dat gesprek aan. 

Beluister hier een deel van het gesprek in "De wereld vandaag": 

2018 Photothek

Hoe Vlieghe dit jaar zelf beleefd heeft? Het was een vreemd jaar, ik heb weinig tijd gehad om stil te staan. Op 31 december zag ik een vriendin iets posten over China. Toen was ik gealerteerd, niet gealarmeerd. Een paar dagen later waren we bezig met de Argentijnse hemorragische koorts en dat is naadloos overgegaan in covid. We zijn vaak de dans ontsprongen in Europa, denk maar aan SARS, MERS of Ebola. Dat heeft de valse indruk gegeven dat we in Europa onaantastbaar zijn. Quod non dus. Begin maart dacht ik: "Er komt een tornado op ons af. Je ziet het komen, je weet alleen niet hoe erg het gaat zijn. Ik was bang."

Beluister hier hoe Erika Vlieghe het afgelopen jaar beleefde: 

En die angst is er nu nog: "We zijn nog permanent ongerust, moeten permanent babysitten op de cijfers. Het gevaar is niet weg."

En wat na de coronacrisis? "Als het voorbij is, hebben we met de virologen afgesproken dat we in een slecht verluchte jazzclub gaan vieren", zegt Vlieghe. "En de minister mag mee."

Als het voorbij is, hebben we met de virologen afgesproken dat we in een slecht verluchte jazzclub gaan vieren

Erika Vlieghe

Premier De Croo spreekt het land toe: "We gaan onze vrijheid heroveren"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept iedereen op om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat doet hij in een videoboodschap naar aanleiding van 1 jaar pandemie. De eerste minister belooft ook dat de strenge coronamaatregelen geen dag langer dan nodig van kracht zullen zijn. "We gaan onze vrijheid heroveren, stap voor stap, allemaal samen."

Lees hier meer: 

Is de president van Tanzania, die zelf het coronavirus minimaliseert, nu zelf besmet?

In Tanzania is onrust ontstaan omdat president Magufuli al sinds eind vorige maand niet meer in het openbaar gezien is. De oppositie spreekt over "een crisis" en sommige media schrijven dat de president besmet is met het coronavirus en behandeld wordt in een ziekenhuis in buurland Kenia. Magufuli raakte eerder berucht omdat hij het belang van de corona-epidemie altijd minimaliseerde.

Lees hier meer: 

De Tanzaniaanse president liet vorige maand optekenen dat zijn land "coronavrij" is, het land bestelde ook geen coronavaccins. Lees hier meer over de situatie in het land. 

Alaska laat voorrangscriteria vallen en start met vaccinatie van iedereen ouder dan 16

Als eerste staat in de Verenigde Staten begint Alaska met de vaccinatie van alle personen van 16 jaar en ouder. Dat heeft de gouverneur Mike Dunleavy aangekondigd. “Met onmiddellijke ingang worden de coronavaccins beschikbaar voor alle personen ouder dan 16 die wonen of werken in Alaska”, klinkt het. "Daarmee is Alaska de eerste staat die de voorrangscriteria laat varen", zegt Dunleavy nog. Hij heeft het dan ook over een "historische stap" die ervoor moet zorgen dat de economie weer kan groeien en het bedrijfsleven opnieuw tot bloei kan komen.

De vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten versnelt. Vorige week werden dagelijks zowat 2,2 miljoen doses toegediend. Volgens Bloomberg heeft ongeveer een op de vier inwoners van Alaska al minstens één inenting tegen het coronavirus gekregen, waarmee het tot de koplopers in de Verenigde Staten behoort.

Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) heeft federale richtlijnen gegeven over de prioritaire doelgroepen, maar de staten hebben de vrijheid om hun eigen criteria op te leggen. Dat zorgt ervoor dat de voorwaarden van staat tot staat verschillen.

President Joe Biden beloofde vorige week nog dat er tegen eind mei voldoende coronavaccins beschikbaar zouden zijn voor alle volwassen Amerikanen.

Meest gelezen