Politie Brugge

Steeds meer meldingen van dierenverwaarlozing in Brugge: "We helpen niet alleen de dieren in nood, maar ook de baasjes"

De dierenpolitie van Brugge krijgt steeds meer meldingen van dierenverwaarlozing. Vorig jaar waren er 226 meldingen, het jaar ervoor maar 112. De dierenpolitie is opgericht in 2019 en bestaat uit een team van 3 agenten, dat zich naast het gewone werk, bezighoudt met dierenwelzijn.

Nu de dierenpolitie één jaar bestaat, is het tijd voor een evaluatie zegt de politie van Brugge. Voor de oprichting van de dierenpolitie kwamen er zo'n 100 meldingen binnen, ondertussen zijn dat er dubbel zoveel. "Iedere melding wordt ernstig genomen en de agenten gaan steeds ter plaatse. Maar zelden wordt er een proces-verbaal opgemaakt. In de meeste gevallen kan er via bemiddeling en raadgeving een oplossing worden gevonden", zegt woordvoerder Lien Depoorter.

Vaak gaat het bij dierenverwaarlozing om oudere mensen die ook niet meer voor zichzelf kunnen zorgen

Dierenagent Bart Saelens

Bart Saelens is één van de agenten van de dierenpolitie. Het valt hem op dat er achter dierenverwaarlozing ook vaak een baasje schuilgaat waar het niet zo goed mee gaat. "Zo krijgen we meldingen van mensen die klagen over stank van uitwerpselen of urine bij hun buurman. Als we ter plaatse gaan, stellen we vaak vast dat niet enkel het dier, maar ook de mens verwaarloosd is. Vaak gaat het om een ouder persoon die zeer gehecht is aan zijn hond, maar er zelf niet meer zo goed voor kan zorgen. En dat betekent dat wij niet enkel voor het dier zorgen, maar ook voor de mens."

Meest gelezen