Hoe ecologisch zijn de producten die je in de supermarkt koopt? Colruyt vertelt het je met de Eco-score

Supermarktketen Colruyt lanceert de Eco-score op zijn eigen producten. Die moet de consument doen stilstaan bij de ecologische voetafdruk van het product dat hij of zij koopt, naar analogie met de al bestaande Nutri-score die aangeeft hoe gezond of ongezond een product is.

De Eco-score zorgt ervoor dat jij als consument de impact van voedingsproducten op het milieu leert kennen. De score is gebaseerd op de volledige levenscyclus van een product.

“De Eco-score komt er door de vraag van de consument naar meer informatie op vlak van duurzaamheid, gezondheid, maatschappelijke impact en dierenwelzijn. Met de Nutri-score en de Eco-score heb je eigenlijk de belangrijkste informatie over een product”, zegt Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group.

Bij het bepalen van de Eco-score kijkt de winkelketen niet alleen naar de hoeveelheid CO2, het waterverbruik of het fijnstof dat een product met zich meebrengt. “Het gaat over 16 impactcategorieën, die worden allemaal berekend in een score die we bovendien nog eens gaan combineren met zaken zoals lokale productie”, zegt Goethaert.

SmartWithFood

De Eco-score kan je op dit moment enkel raadplegen via de SmartWithFood-app van Colruyt. “Er zijn in de SmartWithFood-app nu al 2.500 van onze producten waarbij je de Eco-score kan zien”, zegt Goethaert. "Je moet dus de barcode van het product scannen via jouw smartphone en zo kom je dan de Eco-score van het product te weten. De komende maanden moet het ook mogelijk worden die Eco-score te scannen met onze andere app-toepassingen zoals MyColruyt, Xtra en Collect&Go."

Tegen het einde van het jaar willen Colruyt de Eco-score ook écht op de verpakkingen plaatsen. "Op die manier wordt het nog makkelijker voor de klant", volgens Goethaert.

Gerookte zalm en gemalen koffie krijgen een slechtere score dan bijvoorbeeld krielaardappeltjes of magere yoghurt. Goethaert: “Transport is een belangrijke factor bij het bepalen van de Eco-score, als de producten van verder komen dan zal de Eco-score slechter zijn.”

Meest gelezen