Politie Lochristi waarschuwt voor oplichters: "Ze beloven je oprit te asfalteren of je dak te ontmossen"

In Lochristi zijn 2 oplichters aan het werk. Het gaat om 2 Franstalige mannen die van deur tot deur gaan en klusjes aanbieden aan een zachte prijs. Ze laten mensen uiteindelijk toch een hogere prijs betalen en beloven een factuur die er niet komt. Ze leveren ook slecht werk. De politie onderzoekt de zaak, maar dat is niet makkelijk, zegt ze.

Opritten asfalteren, gevels renoveren of daken ontmossen: het zijn een paar van de werken die de 2 Franstalige mannen aanbieden als ze van deur tot deur trekken in Lochristi. Maar het gaat om oplichting, zegt Ellen De Ruyck van de politiezone Puyenbroeck. “Het gaat om een nieuwe vorm van oplichting. Ze beloven een oprit te asfalteren voor een goed prijsje, en overtuigen zo de mensen contant te laten betalen. De prijs blijkt uiteindelijk hoger dan eerst gezegd, en de beloofde factuur blijft achterwege.”

Opritten missen een tweede asfaltlaag, of verzakken en scheuren
Ellen De Ruyck, commissaris van de politiezone Puyenbroeck

Ook de kwaliteit van de werken is beneden alle peil, zegt de commissaris. “De kwaliteit van het asfalt is dikwijls ondermaats omdat de oprit met een restant asfalt van een andere werf aangelegd wordt. Ofwel leggen ze geen tweede laag aan. Daardoor begint het asfalt te scheuren of te verzakken. Eerst zijn ze gestart met de aanleg van opritten, maar daarna begonnen ze ook daken te ontmossen en gevels te renoveren.”

Ga zeker niet in op het aanbod van die Franstalige mannen
Ellen De Ruyck, commissaris van de politiezone Puyenbroeck

Dat soort oplichting is een fenomeen dat altijd terugkeert, en toch is het moeilijk om de oplichters te vatten. Ellen De Ruyck: “Het zijn mensen die van provincie naar provincie trekken. Meestal maken ze deel uit van een groepering waarvan de leden dikwijls veranderen. Die worden dan tewerkgesteld door een werkgever die moeilijk te traceren is omdat die meestal geen vestiging heeft in ons land. Ook voor de slachtoffers is het moeilijk om een klacht in te dienen, omdat ze geen enkel document, en dus geen bewijs hebben. De oplichters zijn ook mobiel, en trekken van de ene naar de andere politiezone. Maar voorlopig zijn er geen meldingen van dergelijke oplichting in de andere Oost-Vlaamse politiezones.”

kasto80

Meest gelezen