Chirurgen bij een operatie (archieffoto).
AFP or licensors

Patiënten met COVID-19 zouden operaties moeten uitstellen tot 7 weken na de diagnose

Patiënten die minder dan 7 weken na de diagnose van COVID-19 een chirurgische ingreep ondergaan, lopen tot 2,5 keer meer kans om te sterven binnen 30 dagen na de ingreep dan patiënten zonder coronabesmetting. Dat blijkt uit een grote internationale studie. De onderzoekers pleiten ervoor om niet-dringende operaties dan ook uit te stellen tot minstens 7 weken na de diagnose en zelfs langer voor wie na 7 weken nog symptomen vertoont.  

Het was al langer bekend dat een corona-infectie tijdens een operatie de kans op overlijden vergroot. Internationale richtlijnen bevelen dan ook aan om chirurgische ingrepen uit te stellen bij patiënten die positief testen voor COVID-19, maar het was niet bekend hoelang dat uitstel dan wel moest duren. 

Daarom werd een van de grootste studies over chirurgische ingrepen ooit opgezet onder leiding van de University of Birmingham. Meer dan 15.000 chirurgen werkten samen om gegevens te verzamelen van 140.727 patiënten in 1.674 ziekenhuizen in 166 landen. In ons land werkten 8 ziekenhuizen mee en coördineerde dokter Gabrielle van Ramhorst van het UZ Gent de studie. 

In de studie werden alle patiënten opgenomen uit de deelnemende ziekenhuizen die in oktober 2020 een chirurgische ingreep ondergingen. Patiënten die na de ingreep besmet raakten, werden uit de studie verwijderd. Gekeken werd hoeveel patiënten er overleden binnen 30 dagen na de operatie. 

Uit de studie bleek:

  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep bij patiënten die niet besmet waren: 1,5 procent.
  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep tussen 0 en 2 weken na COVID-19-diagnose: 4 procent. 
  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep tussen 3 en 4 weken na COVID-19-diagnose: 4 procent. 
  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep tussen 5 en 6 weken na COVID-19-diagnose: 3,6 procent.
  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep tussen 7 en 8 weken na COVID-19-diagnose: 1,5 procent. 
  • Kans op overlijden binnen 30 dagen na ingreep bij patiënten die nog altijd symptomen vertonen van COVID-19 na 7 weken: 6 procent.

De cijfers gelden voor alle groepen van patiënten, ongeacht hun leeftijd, de ernst van hun toestand, het soort van operatie en de dringendheid ervan. 

Patiënten die na een uitstel van 7 weken of meer nog steeds symptomen vertoonden van COVID-19, hadden met 6 procent een hogere mortaliteit dan patiënten bij wie de symptomen verdwenen waren (2,4 procent) en asymptomatische patiënten (1,3 procent). 

Gabrielle van Ramhorst (chirurg UZ Gent): "Mensen moeten niet elke ingreep uitstellen" (lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Uitstellen als dat mogelijk is

De onderzoekers raden patiënten die positief getest hebben voor COVID-19, dan ook aan ingrepen zo veel mogelijk uit te stellen. "We bevelen aan dat, wanneer het mogelijk is, chirurgische ingrepen uitgesteld zouden moeten worden tot minstens 7 weken na een positief testresultaat voor het coronavirus, of tot de symptomen verdwijnen als een patiënt 7 weken of meer na de diagnose nog steeds symptomen heeft", zei dokter Dimitri Nepogodiev van de University of Birmingham, een van de hoofdauteurs van de studie. 

"Beslissingen over het uitstellen van chirurgische ingrepen moeten op maat van elke patiënt gemaakt worden, aangezien de mogelijke voordelen van een uitstel van minimum 7 weken na de diagnose, afgewogen moeten worden tegen de potentiële risico's van uitstel. Voor sommige dringende ingrepen, bijvoorbeeld voor vergevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten beslissen dat de risico's van uitstel niet te rechtvaardigen zijn", zei mede-hoofdauteur Aneel Bhangu, eveneens van de University of Birmingham. 

De studie is gepubliceerd in Anaesthesia. Dit artikel is onder meer gebaseerd op een persbericht van de University of Birmingham. 

Meest gelezen