vzw wel jong niet hetero

Wel Jong Niet Hetero vraagt met petitie meer aandacht voor emotionele impact van homohaat 

Wel Jong Niet Hetero, de jongerenorganisatie die opkomt voor de rechten van LGBTIQ+'ers is met een petitie gestart.  LGBTIQ+ staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers (personen die zich niet in de bestaande categorieën kunnen terugvinden). De jongeren willen meer aandacht voor de emotionele impact van agressie wegens hun identiteit.

Wel Jong Niet Hetero vraagt aan Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers en federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden om het beleid rond antidiscriminiatie te herzien. De organisatie vraagt meer aandacht voor de emotionele impact van homohaat.
 

Als je wordt aangevallen vanwege je identiteit, dan draag je dat de rest van je leven mee

Sander Cornelis, Wel Jong Niet Hetero

"Zo'n geval van agressie aangeven is nog iets anders dan de diefstal van een portefeuille melden", zegt Sander Cornelis van Wel Jong Niet Hetero. "Het is niet dat we iets kwijt zijn dat teruggevonden moet worden. Als je wordt aangevallen vanwege je identiteit, dan draag je dat de rest van je leven mee, zeker als daar niet daadkrachtig op gereageerd wordt. Er is nood aan opvolging en opvang van die personen om te kijken hoe we in eerste instantie kunnen zorgen dat zij met hun pijn, verdriet en angst aan de slag kunnen."

Hartverscheurende verhalen

Intussen hebben bijna 11.000 mensen de petitie getekend. Wat opvalt is dat velen onder hen tegelijk hun verhaal neerschrijven. "Het zijn hartverscheurende berichten", vertelt Cornelis. "Getuigenissen van homohaat die ze zelf hebben ervaren, verhalen over niet meer terecht kunnen thuis, in elkaar geslagen worden of langdurige pesterijen op school. Het zijn allemaal verhalen die naar boven komen via de petitie. Die verhalen zullen we meenemen naar de minister om te tonen dat de problemen groter zijn dan één case."

Groen vraagt hogere straffen voor meer misdrijven waarbij sprake is van holebihaat

Groen wil intussen de lijst van misdrijven uitbreiden waarbij hogere straffen geëist kunnen worden omdat er sprake is van een haatmotief. "Als vandaag holebi's worden afgeperst en beroofd omwille van hun seksuele geaardheid, kan de dader in principe geen hogere straf krijgen. We vragen aan onze minister van Justitie om hier snel werk van te maken", zeggen Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Kamerlid Eva Platteau.

Vandaag gelden het haatmotief en homohaat als een verzwarende omstandigheid bij een aantal misdrijven zoals doodslag of belaging. De straf kan in dat geval verhoogd worden. "Voor onder meer diefstal door geweld of afpersing is er geen strafverzwaring voorzien, nochtans kan ook daar homohaat aan de basis liggen. Dit onderscheid is niet gerechtvaardigd, we willen dan ook dat de wet aangepast wordt", legt Groen-voorzitster Meyrem Almaci uit.

kasto80

Meest gelezen