Vilvoorde en Machelen passen  politiereglement voor lachgas aan: "Nu ook boete voor flessen van halve meter"

De politie van de zone Vilvoorde-Machelen (VIMA) gaat haar  politiereglement aanpassen om zich beter te kunnen wapenen tegen het gebruik van lachgas. Voor het gebruik van slagroomcapsules kon je al een boete krijgen, maar omdat er steeds meer grotere flessen van 50 centimeter aangetroffen worden, zal de gebruiker vanaf 1 april ook hiervoor een GAS-boete kunnen krijgen.

Lachgas is een gevaarlijk giftig gas dat sommige mensen inademen en gebruiken als partydrug. Tot nu werden vooral kleine capsules gebruikt die je onder andere vindt in slagroombussen, maar nu duikt het gas meer en meer op in grotere flessen: "We hebben opgemerkt dat er de laatste jaren problemen zijn met lachgas dat gebruikt wordt om een roes op te wekken", zegt Catherine Bodet van de politiezone Vilvoorde-Machelen. "Dat gebeurt via slagroomcapsules, maar de laatste maanden merken we ook op dat er soms grotere gasflessen verkocht worden van 50 cm. Het gebruik van de slagroomcapsules neemt dan wel iets meer af, maar dat betekent dat er waarschijnlijk een verschuiving is van de capsules naar de grotere flessen."

Bekijk onze uitlegvideo over lachgas "In 1 minuut" en lees dan verder:

Videospeler inladen...

“Daarom was er een aanpassing op een bestaand artikel nodig”, gaat  politiewoordvoerster Bodet verder. "Voor het gebruik van slagroomcapsules kon je al een GAS-boete krijgen tot 350 euro, maar dat artikel is niet meer aangepast aan die gasflessen van zo’n halve meter, want in het politiereglement staat nog altijd het woord gascapsules." Het aangepast artikel treedt in werking op 1 april. Bij overtreding ervan riskeer je een GAS-boete van maximaal 350 euro, en wie de capsules verkoopt om als drugs geconsumeerd te worden, riskeert een sluiting van zijn of haar handelszaak. 

Meest gelezen