Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Polen wil opnieuw bomen kappen in het oerbos van Białowieża, tegen de Europese wetgeving in

De Poolse regering heeft opnieuw toestemming gegeven voor het kappen van bomen in Białowieża. Dat woud op de grens met Wit-Rusland is het grootste "oerbos" van Europa en de thuis van de grootste kudde van zeldzame wisenten of Europese bizons. In 2018 had het Europese Hof van Justitie beslist dat Polen niet meer mocht kappen in dat woud.

De regering in Warschau heeft een aantal criteria vastgelegd voor de bosbeheerders van Białowieża. Volgens de regering is het kappen van een aantal bomen nodig om veilige wegen door het bos aan te leggen en om de opmars van een kever die de bomen aantast, te stoppen. Die kever leeft in de bast van de bomen en die kunnen daardoor afsterven.

De Europese Commissie dreigt met boetes als Polen doorgaat met de plannen. Volgens de Commissie dreigt Polen in te gaan tegen een eerder kapverbod dat was opgelegd door het Europese Hof van Justitie. Het overtreden van bepalingen van dat hof zijn strafbaar met boetes en sancties. Polen zegt dat het de uitspraak van dat hof niet overtreedt met de huidige kapcriteria.

Ook milieugroepen reageren verontwaardigd en vrezen dat een van de laatste oerbossen van Europa onherstelbaar aangetast zal worden. Ze beschuldigen de regering ervan dat die vooral het hout te gelde wil maken. Zelfs als de overheid de keverplaag wil aanpakken, dan nog vinden ze dat een oerbos geen management nodig heeft en onaangetast moet blijven. (Lees verder onder de foto).

De Europese bizon of wisent voelt zich thuis in het woud van Białowieża.

Werelderfgoed volgens de Unesco

Het woud van Białowieża is een zogenoemd oerbos. Dat wil zeggen dat het al duizenden jaren onaangetast is. Het is duizenden jaren oud en toont hoe Europa eruitzag voor de mens de natuur ging manipuleren en omvormen. De meeste andere bossen in Europa zijn aangelegd door mensen en verschillen dus van oerbossen.

Het bos is dan ook uitgeroepen tot werelderfgoed door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. In het woud leven een aantal zeldzame wilde dieren, zoals de bijna uitgestorven Europese bizon, die de naam wisent heeft gekregen. 

In 2017 bracht "Terzake" deze reportage over het conflict tussen de Europese Unie en Polen over het oerbos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen