Sara van Tegengas!

Protest tegen nieuwe gascentrale in Vilvoorde: "Geen vervuilende fossiele industrie in onze achtertuin”

Energieleverancier Engie wil een nieuwe gascentrale bouwen van 875 megawatt. Die wordt dubbel zo groot en moet de oude vervangen. Maar dat zien enkele inwoners van Vilvoorde niet zitten. 

Volgens burgergroep Tegengas! zal de nieuwe centrale op volle capaciteit twee miljoen 400.000 ton C02 per jaar uitstoten, wat 15 keer meer is dan de jaarlijkse uitstoot van de stad Vilvoorde.  "Die nieuwe gascentrale wordt twee keer zo groot als de bestaande en zal bovendien op volle kracht draaien”, zegt Sara van de burgerbeweging Tegengas! "De centrale die er nu staat, draait enkel tijdens piekuren. Dus die gaat natuurlijk veel meer luchtverontreiniging met zich meebrengen, veel meer stikstofdioxide, veel meer zwaveldioxide, en dat gaat een grote impact hebben op de inwoners van Vilvoorde en omwonenden. Maar ook de natuur en de biodiversiteit rond de centrale zal ondermijnd worden."

(lees verder onder de foto)

Het terrein waar de nieuwe centrale opgebouwd zal worden is nu een stuk ruige natuur met bomen van meer dan 20 jaar oud en beschermde soorten zoals de brede wespenorchis, een zeldzame orchideeënsoort, zegt de burgergroep. “De stad heeft de ambitie om dit gebied te ontwikkelen voor natuur en recreatie maar dit staat nu op het spel door de komst van een industriële megacentrale", gaat Sara verder. Tegengas! is ondertussen een online petitie gestart en er zijn al ruim 370 handtekeningen verzameld.

Meest gelezen